Mainos

"Maataloustukikiista vaikka EY-tuomioistuimeen asti"

(MTV3 / Anne Sjöholm / Marjo Nurmi)

Suomen nykyisestä maataloustukitasosta on entisen ulkoministerin Heikki Haaviston mukaan pidettävä ehdottomasti kiinni. Kiista on Haaviston mielestä vietävä tarvittaessa vaikka EY-tuomioistuimeen.

MTK:n pitkäaikainen puheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Heikki Haavisto arvostelee hallituksen toimintaa Etelä-Suomen maataloustukea koskevissa 141-neuvotteluissa. Haaviston mukaan nykyisestä tukitasosta on pidettävä kiinni ja kiista on tarvittaessa vietävä vaikka EY-tuomioistuimeen. Haavisto moittii Matti Vanhasen hallituksen tapaa hoitaa meneillään olevia neuvotteluja.

Ulkoministeri Heikki Haavisto vastasi Suomen EU-jäsenyysneuvotteluissa vaikeimmasta aiheesta, maataloudesta. Kiistelty 141-artikla syntyi neuvotteluiden viimeisenä aamuna, kun suomalaiset jo pakkasivat salkkujaan koko yön jatkuneiden tuloksettomien neuvotteluiden jälkeen.

- Ministerineuvoston puheenjohtajat tulivat pyytämään, että me emme vielä lähtisi pois ja hetken kuluttua he tulivat uudestaan, ja heillä oli mukanaan tämä komisison pääsihteerin Donald Williamson, englantilainen asiantuntija. Ja hän oikeastaan laati tämän pykälän, kertoi Haavisto MTV3:n uutisten haastattelussa.

Pykälään 141- kirjattiin, että "...komissio voi antaa Suomelle luvan myöntää kansallisia tukia. Pohjoisemman Suomen tukea koskevassa 142 artiklassa taas todettiin ilman varausta, että "Komissio antaa... Suomelle luvan myöntää pitkäaikaisia kansallisia tukia..."

- Kyllä siihen kiinnitetiin huomiota ja sitä koitettiin muuttaa, mutta se ei ollut mahdollista, Haavisto kuvailee.

EU vaati varauksen, koska Suomi ei vielä pystynyt todistamaan, että luonnonolosuhteet haittaisivat maataloutemme kilpailua muun Euroopan kanssa. Myös eräästä toisesta sanamuodosta on ollut myöhemmin kiistaa.

- Kun olisi silloin tajunnut komission vastustuksen kovuuden ja sen, että komissio kuitenkin on se keskeinen tulkitsija, niin ehkä sitä olis pitänyt vielä täsmällisemmin tämä määritellä.

Suomen maataloustukialueet

141-artiklasta neuvoteltiin kokonainen päivä. Haaviston mukaan myös EU-puolen neuvottelijat myönsivät, että kyse on pysyvästä tuesta, joka annetaan luonnon-olosuhteiden vuoksi. Minkään ei pitänyt olla epäselvää.

Nykyisestä tukitasosta on Haaviston mukaan pidettävä ehdottomasti kiinni, ja kiista on tarvittaessa vietävä vaikka EY-tuomiosituimeen.

Haaviston mukaan nykyinen hallitus on antanut näissä neuvotteluissa jo liikaa periksi komissiolle. Hallitus saa muutenkin pyyhkeitä, sillä Haaviston mielestä hallitus on jättänyt taustatyöt tekemättä ja taustavaikuttamisen liian vähälle huomiolle.

Eduskunnan pitäisi Haaviston mukaan kieltäytyä hyväksymästä uutta EU:n perussopimusta, mikäli komissio määrää jälleen tukea pudotettavaksi.

- Jollei mikään muu auta, niin minä näen, että pakko sitten on Suomenkin oikeuksiaan puolustaa kaikin keinoin, Haavisto pohtii.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.