Mainos

Maan ulkopuoliselta sivilisaatiolta odotetaan valomerkkiä

Maapallon ulkopuolista älyä on etsitty jo vuosikymmenet - toistaiseksi turhaan. Yhdysvalloissa etsintään on valjastettu laser.

Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa, on ikiaikainen kysymys, johon haluaisimme kiihkeästi saada vastauksen.

Älyllisen elämän etsiminen ei suinkaan ole huuhaata, se on vakavasti otettava astronomian haara. Yhdysvalloissa vieraan älyn etsintä on viety ehkä pisimmälle, erityinen SETI-ohjelma on etsinyt vieraiden sivilisaatioiden joko tietoisesti tai tiedostamattaan ympärilleen lähettäviä viestejä jo 40 vuotta.

Paitsi että me kuuntelemme, me myös itse lähetämme jatkuvasti signaaleja, jotka paljastavat olemassaolomme - jos me kiinnostamme joitakin.

Radioaaltojen kuuntelun rinnalle on Yhdysvalloissa aloitettu laseriin perustuva optinen SETI-ohjelma. Se perustuu olettamukselle, että jotkut jossain haluavat viestittää meille olemassaoloaan tietoisesti. Lasersignaalin voi havaita vain, jos se on meille tarkoitettu

SETI-instituutin johtaja Frank Drake kertoo, että huomattavin eroavaisuus radioon perustuvan ja optisen SETI:n välillä on, että radio voi havaita suuren määrän signaaleja, erityisesti niitä, joita sivilisaatiot lähettävät omin tarkoituksiinsa. Sen sijaan optinen SETI onnistuu vain, jos toiset viestivät meille tietoisesti.

Käytännössä etsitään neulaa heinäsuovasta, sillä mahdollinen viesti kestää sekunnin milrjadisosia. Sen havaitsemiseen tarvitaan erityisherkät laitteet. Kaikesta huolimatta: Viestiä kannattaa yrittää vangita.

Astronomi Remington Stonen mukaan voimme vain arvailla, mitä todella kehittynyt sivilisaatio tekee. Hänen mukaansa viestiä kannattaa yrittää vangita, sillä luvassa voi olla suuri palkinto. Stonen mielestä olisimme typeriä, ellemme yrittäisi etsiä sellaista viestiä.

Ulkopuolisen älyn etsintä kysyy optimisia. Toiveikkaimpien mukaan saamme viestin seuraavien 20 vuoden kuluessa.

SETI-johtaja Dan Werthimer uskoo, että ehkä muut sivilisaatiot - jos niitä on - lähettävät meidän suuntaamme signaaleja. Ne voivat olla radio- tai tv-signaaleja. Toisentyyppinen viesti voisi olla lasersignaali.

Mutta edesmenneen Carl Saganin sanoin: olemmepa yksin tai emme - kumpikin vaihtoehto on yhtä kiehtova.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 22.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.