Maalaispatee kruunaa joulupöydän

Makuja-sivuille on tullut useita kysymyksiä maukkaan maalais- ja maksapateen ohjeesta. Maalaispatee on perinteisesti karkearakenteinen lihapat , jossa ei silavaa säästellä. Perinteisimmillään siihen laitetaan sitä mitä kaapista löytyy, sisäelimiä, kinkkua ja lihanpaloja usein kypsennettynä. Karkeaksi jauhettu massa kaadetaan silavalla tai pekonilla vuorattuun vuokaan ja koristellaan kokonaisilla mausteilla. Patee kannattaa jäähdyttää hyvin ennen tarjoilua ja antaa makujen tasaantua kylmässä ainakin seuraavaan päivää. Herkku maistuu parhaiten hieman kirpeiden lisäkkeiden kanssa tarjottuna (mutta myös sellaisenaa!).

Maalaispatee


(1 l:n vuoka)

200 g valutettua broilerin tai sian maksaa
200 g sian lapaa tai paistia
200 g naudan lapaa, paahto- tai sisäpaistia
200 g silavaa (tai pekonia)
2 kananmunaa
1,5 dl punaviiniä tai sherryä tai vaihtoehtoisesti 0,5 dl armanjakkia, konjakkia tai brandya
170 g (1 pkt) pekonia leikattuna noin
1cm:n paksuiksi suikaleiksi

Mausteseos:
2 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
0,5 tl rosmariinia
0,25 tl neilikkaa
ripaus mustapippuria

voita vuoan voitelemiseen
pekoniviipaleita vuoraamiseen

Koristeluun:
laakerinlehtiä, timjamin- tai rosmariininoksia, rosepippuria tai puolukoita

1.Siisti maksa kalvoista ja laita monitoimikoneen kulhoon. Tee mausteseos ja lisää joukkoon. Käynnistä kone ja jauha tasaiseksi.
2. Leikkaa lihat ja silava kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu. Ruskista lihoja muutamssa erässä.
3. Lisää ruskistettu lihapalat koneen kulhoon ja käynnistä. Jauha hetki. Lisää kananmunat ja alkoholi koneen käydessä. Hiljennä nopeutta, jotta rakenne säilyisi karkeana. Lisää viimeisenä pekoni suikaleet. Anna koneen käydä vain sen verran, että pekoni sekoittuu joukkoon, mutta ei jauhaudu.
4. Voitele vuoka (keraaminen tai metallinen) ja vuoraa pekonilla. Täytä astia massalla. Käännä pekoniviipaleet massan päälle ja koristele laakerinlehdillä, timjamin- tai rosmariininosalla, rosepippurilla tai puolukoilla.
5. Peitä kannella tai huolellisesti foliolla. Laita vuoka suurempaan uuninkestävään vuokaan. Kaada uunivuokaan kiehuva vesi. Kypsennä patee vesihauteessa uunissa 150 asteessa, kunnes sisälämpötila on noin 68-70 astetta.

Lue myös:

    Uusimmat