Makuja-sivuille on tullut useita kysymyksiä maukkaan maalais- ja maksapateen ohjeesta. Maalaispatee on perinteisesti karkearakenteinen lihapat , jossa ei silavaa säästellä. Perinteisimmillään siihen laitetaan sitä mitä kaapista löytyy, sisäelimiä, kinkkua ja lihanpaloja usein kypsennettynä. Karkeaksi jauhettu massa kaadetaan silavalla tai pekonilla vuorattuun vuokaan ja koristellaan kokonaisilla mausteilla. Patee kannattaa jäähdyttää hyvin ennen tarjoilua ja antaa makujen tasaantua kylmässä ainakin seuraavaan päivää. Herkku maistuu parhaiten hieman kirpeiden lisäkkeiden kanssa tarjottuna (mutta myös sellaisenaa!).
Maalaispatee
(1 l:n vuoka)
200 g valutettua broilerin tai sian maksaa
200 g sian lapaa tai paistia
200 g naudan lapaa, paahto- tai sisäpaistia
200 g silavaa (tai pekonia)
2 kananmunaa
1,5 dl punaviiniä tai sherryä tai vaihtoehtoisesti 0,5 dl armanjakkia, konjakkia tai brandya
170 g (1 pkt) pekonia leikattuna noin
1cm:n paksuiksi suikaleiksi
Mausteseos:
2 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
0,5 tl rosmariinia
0,25 tl neilikkaa
ripaus mustapippuria
voita vuoan voitelemiseen
pekoniviipaleita vuoraamiseen
Koristeluun:
laakerinlehtiä, timjamin- tai rosmariininoksia, rosepippuria tai puolukoita
1.Siisti maksa kalvoista ja laita monitoimikoneen kulhoon. Tee mausteseos ja lisää joukkoon. Käynnistä kone ja jauha tasaiseksi.
2. Leikkaa lihat ja silava kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu. Ruskista lihoja muutamssa erässä.
3. Lisää ruskistettu lihapalat koneen kulhoon ja käynnistä. Jauha hetki. Lisää kananmunat ja alkoholi koneen käydessä. Hiljennä nopeutta, jotta rakenne säilyisi karkeana. Lisää viimeisenä pekoni suikaleet. Anna koneen käydä vain sen verran, että pekoni sekoittuu joukkoon, mutta ei jauhaudu.
4. Voitele vuoka (keraaminen tai metallinen) ja vuoraa pekonilla. Täytä astia massalla. Käännä pekoniviipaleet massan päälle ja koristele laakerinlehdillä, timjamin- tai rosmariininosalla, rosepippurilla tai puolukoilla.
5. Peitä kannella tai huolellisesti foliolla. Laita vuoka suurempaan uuninkestävään vuokaan. Kaada uunivuokaan kiehuva vesi. Kypsennä patee vesihauteessa uunissa 150 asteessa, kunnes sisälämpötila on noin 68-70 astetta.
Uusimmat
-
18:32
Valioliiga-tähden uhkapeliskandaalissa käänne – uusia syytteitä
-
18:24
Ei kannata ohitella! Poliisi pamauttaa luvun: Näin moni on jo menettänyt korttinsa tänä pääsiäisenä
-
18:19
Venäjän sotilaskone on pudonnut mereen Krimin rannikolla
-
18:13
Kryptoyrittäjälle tuntuva vankeustuomio – huijasi jopa miljardeja
-
18:00
Yllättävä näky Lahdessa: HIFK:n teholuutija ilmestyikin paikalle
-
17:48
MM-kultaleijonalta suoraa puhetta pettymyksen keskellä – "Jos jään tänne..."
-
17:32
MTV seuraa: Pääsiäisen menoliikenne vilkkaimmillaan tänään – pääväylillä liikenne on sujuvaa
-
17:30
Parasta pääsiäislammasta! Vältä moka pakastetun lihan kanssa: "Muuten voi tulla kuivaa lihaa"
-
17:30
Glee-tähti Lea Michele odottaa toista lastaan – upeat raskauskuvat julki
-
17:11
Muslimien joukkotuhoamiskirjoituksesta syytteessä oleva Teemu Keskisarjan vieraana eduskunnassa
-
17:10
Venäjä: Meillä on todisteita, että terrori-iskun tekijöillä on yhteyksiä Ukrainaan
-
17:00
Pääsiäisen viettoon lähtijä, tankkaa täällä – bensan hinta torstaina kahden euron molemmin puolin
-
16:42
Olkiluodon kolmosreaktorin vuosihuolto venyy entisestään
-
16:42
Kova ratkaisu: Suomen kärkihyppääjä sivuun mäkimaajoukkueesta
-
16:37
Lakot jatkuvat, vaikka niillä ei ole vaikutusta – "Varmaan tuntuu kuin seinälle puhuisi"
-
16:34
Puola ja Ukraina pääsemässä sopuun maatalouskiistassa: "Olemme ottaneet askeleen eteenpäin"
-
16:30
Ruotsin hovi kommentoi prinsessa Catherinen terveydentilaa
-
16:12
Syyte: Poika tappoi 82-vuotiaan isänsä työntämällä harjanvarren nieluun – määrättiin mielentilatutkimukseen
-
16:07
Aamulehti: Media-alan tutkija selvittää Kuuselan juttujen todenperäisyyttä
-
16:02
Huolettaako bensan loppuminen kesken matkan? Autoliiton Vesalainen suosittelee nyt uudenlaista ajattelutapaa
-
Lataa lisää