Maailmankaikkeuden kirkkain tähti on löydetty

Tähtitieteilijät arvelevat löytäneensä koko maailmankaikkeuden suurimman ja kirkkaimman tähden. Alustavasti "Pistoolitähdeksi" nimitettyä valtavaa taivaankappaletta on tutkittu Los Angelesissa sijaitsevan Hubble-teleskoopin avulla.

Tähti sijaitsee Linnunradan keskustassa. Sitä ei voi nähdä Maasta käsin paljaalla silmällä välissä sijaitsevien tähtisumujen vuoksi. "Pistoolitähden" halkaisijan arvioidaan olevan noin 300-450 miljoonaa kilometriä. Jos se sijoitettaisiin oman aurinkokuntamme keskustaan, se ulottuisi Auringon keskipisteestä Marsin kiertoradalle asti.

Massaa tähdellä on noin 200 kertaa niin paljon kuin Auringolla. Se luovuttaa kuudessa sekunnissa yhtä paljon energiaa kuin Aurinko vuodessa. Työnimensä tähti sai sitä ympäröivän valtavan kaasupilven mukaan, joka Maasta katsoen näyttää pistoolinmuotoiselta. Kaasupilven halkaisija on noin neljä valovuotta eli yhtä paljon kuin matka Auringosta lähimpään tähteen, Alfa Centauriin.

Tutkijat arvioivat "Pistoolitähden" syntyneen noin 1-3 miljoonaa vuotta sitten ja olleen syntyessään mahdollisesti maailmankaikkeuden suurin tunnettu tähti. Palamisen vuoksi kutistuttuaankin se on yhä yksi suurimmista.

Elinikää tähdelle ennustetaan enää toiset 1-3 miljoonaa vuotta, sillä suurten tähtien tapaan se polttaa massaansa huimaa vauhtia ja lopuksi todennäköisesti räjähtää kirkkaaksi supernovaksi. Sen sijaan keskisuurten tähtien joukkoon kuuluvan Auringon massa riittää valaisemaan vielä viitisen miljardia vuotta. Ensimmäiset havainnot "Pistoolitähdestä" tehtiin 1990-luvun alkupuolella japanilaisissa ja eteläafrikkalaisissa observatorioissa. Perusteellisemmin sitä on kuitenkin tutkittu vasta hiljattain Kalifornian yliopistossa.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat