Maailman vanhin elossa ollut olympiavoittaja Lydia Wideman-Lehtonen on kuollut

Naisten maastohiihdon ensimmäinen olympiavoittaja Lydia Wideman-Lehtonen on menehtynyt 98 vuoden iässä. Hän johti Suomen kolmoisvoittoon Oslon talviolympialaisissa vuonna 1952.

Naiset alkoivat kilpailemaan kansainvälisellä tasolla maastohiihdossa vasta 1940-luvun loppuvuosina. Wideman hiihti siskonsa Tyynen jäljessä SM-hopeaa talvella 1951. Tyyne joutui lopettamaan kuitenkin oman hiihtouransa samana vuonna sairauden vuoksi.

Talvella 1952 Wideman oli lyömättömässä kunnossa. Olympiahistorian ensimmäisessä naisten hiihtokilpailussa Holmenkollenin raskaalla ladulla hän otti nousuvoittoisella alkuosuudella minuutin johdon, joka kesti loppuun asti. Mirja Hietamies toi Suomelle hopean, Siiri Rantanen otti pronssin, ja Sirkka Polkunenkin hiihti vielä viidenneksi.

Wideman voitti vuonna 1952 vielä SM-kullan sekä Salpausselän ja Ounasvaaran hiihdot, mutta kilpakausi jäi uran viimeiseksi: mentyään kesällä 1952 naimisiin hän keskittyi työelämään ja perheeseen, johon syntyi kaksi poikaa.

Wideman-Lehtonen vaikutti myöhemmin Suomen Hiihtoliiton johtokunnassa ja liittovaltuustossa, Hämeen piirin hiihtovalmentajana sekä Tampereen Pyrinnön seuratehtävissä. Hän sai Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon ensimmäisten joukossa vuonna 2000.

Hän oli maailman vanhin elossa ollut olympiavoittaja ja vanhin naispuolinen olympiamitalisti.

Alla olevalla videolla Tulosruudun juttu Lydia Widemanista marraskuulta 2018.

2:23

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja