Mainos

Maailman talousfoorumi käyntiin New Yorkissa

New Yorkissa alkanut World Economic Forum, maailman talouskokous, on lähtenyt liikkeelle talouden elpymistä ennustavissa merkeissä.

Eilen alkaneen viisipäiväisen talousfoorumin aluksi maailman talousjohtajat ennakoivat maailmanlaajuisen taantuman pikaista päättymistä. Yksityinen talous- ja sijoitusjärjestö Conference Board ennakoi, että Yhdysvaltain talous kasvaa kuluvan vuoden aikana 1,5 prosenttia.

- Minun näkemykseni mukaan Yhdysvaltain taantuma on ohi, sanoi järjestön johtaja Gail Fosler. Järjestö julkaisee vaikutusvaltaisia kuukausittaisia talousraportteja.

Euroopan elpyminen on luultavasti hitaampaa, uskoi puolestaan Saksan taloustutkimusinstituutin johtaja Klaus Zimmerman.

- Me kamppailemme valtionkulutuksen viimeaikaisten syntien kanssa, hän muistutti.

Japanin tilanteen sen sijaan uskottiin pysyvän synkkänä ja maan talouslaman jatkuvan yhä.

Kokous ei keskity yksinomaan talousennusteisiin, sillä esityslistalla on mm. maailman turvallisuuden lisääminen ja köyhyyden vastainen taistelu.

Uusia hyökkäyksiä?

Kansainväliseen turvallisuuteen keskittyneet asiantuntijat varoittivat Yhdysvaltain presidentti George W. Bushia voimakäytöstä muita ns. rosvovaltioita kohtaan. Heidän mukaansa se vahingoittaisi Yhdysvaltain ja sen liittolaisten suhteita. Asiantuntijat vaativatkin diplomatiaa asevoiman käytön sijasta.

Foorumissa on odotettavissa myös kansainvälistä diplomatiaa. Palestiinalaisparlamentin puhemies Ahmed Querian on määrä tavata kokouksen kuluessa Israelin pääministeri Shimon Peres. Paikalla ovat myös Jordanian kuningas Abdullah, YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell.

Myös Afganistanin väliaikaisjohtaja Hamid Karzain piti olla myös paikalla, mutta hän perui osallistumisensa, koska hän halusi tavata Britannian pääministeri Tony Blairin Lontoossa. Suomen pääministeri Paavo Lipponen kertoo perjantaina kokouksessa Suomen kansainvälisestä kilpailukyvystä.

Kokous alkoi rauhallisesti

Kokouksen alku sujui eilen varsin rauhallisesti. Talvisessa tihkusateessa kokousalueen ympärillä oli vain kourallinen Falun Gong -järjestön jäseniä, ja he osoittivat erittäin rauhallisesti mieltään Kiinan hallitusta vastaan.

Paikalla oli luultavasti enemmän poliiseja, kuin mielenosoittajia. Myös päivällä pidetty ammattiliittojen protestikin sujui ilman välikohtauksia. Talteen otettiin vain kahdeksan häirikköä. Yksikään pidätyksistä ei tapahtunut kokouspaikan lähellä.

Raskaasti aseistettu poliisi on silti varuillaan. Useita kortteleita Manhattanin keskustassa sijaitsevan kokoushotellin ympäriltä on suljettu ja lisää alueita suljetaan tarvittaessa. Toistaiseksi kaupungin liikenne on kärsinyt turvatoimista enemmän kuin mielenosoittajat.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 01.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.