Maahanmuuttajat kavahtavat "maassa maan tavalla" -puheita

Eduskuntaan pyrkii ensi keväänä nuoria maahanmuuttajia, jotka eivät aio rupatella maahanmuutosta lämpimikseen. He haluavat keskustella asiasta konkreettisin esimerkein sen sijaan, että lähtisivät mukaan valtavirran harhaanjohtavaan nokitteluun.

Fatbardhe Hetemaj, Mustafe Hagi ja Husein Muhammed ovat mukana tavoittelemassa kansanedustajan paikkoja, joita ei ole tähän mennessä juuri riittänyt ulkomaalaistaustaisille poliitikoille.

Kolmikko haluaa tuoda konkretiaa erityisesti maahanmuuttokeskusteluun, joka velloo heidän mielestään epäolennaisuuksien ympärillä. Asioiden sijaan keskustelussa on jämähdetty analysoimaan yksittäisiä sanoja ja lausahduksia, he sanovat.

Kaikkein vahvimmin poliitikkojen mieltä on jäänyt kaihertamaan SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen tekemä maahanmuuttolinjaus. Ikävintä "maassa maan tavalla" -lausahduksessa ei tosin ollut sanoma itse, vaan sen vaikutus keskustelun suuntaan.

- Keskustelu menee ihan älyttömäksi, jos on aikaa tapella sanoista. Populismia mikä populismia, valittelee kokoomuksen listoilta eduskuntaan pyrkivä Hetemaj.

Puolueiden ohjelmille huutia

Vihreiden kansanedustajaehdokkaan Husein Muhammedin mielestä keskustelua leimaa asioiden tahallinen vääristely. Eri osapuolet piirtävät toisistaan karrikoidun kuvan ja keskittyvät pikemminkin siihen kuin omien kantojensa esittelyyn.

Muhammed muistuttaa, että poliittinen keskustelu maahanmuuton määrästä on osittain turhaa. Suomen kädet ovat pitkälti sidotut Euroopan unionin jäsenyyden ja kansainvälisten sopimusten takia.

- Todellinen asia, mihin voidaan vaikuttaa on se, minkälaiset pelisäännöt luodaan yhteiskunnassa, Muhammed sanoo.

Keskustan riveistä eduskuntaan pyrkivä Mustafe Hagi kritisoi puolestaan puolueiden maahanmuutto-ohjelmia, jotka ovat karanneet kauas todellisuudesta.

- Ne on kirjoitettu kauniisti, mutta käytännössä ne eivät näy ollenkaan, Mustafe toteaa.

Hetemaj, Hagi ja Muhammed ovat kaikki samaa mieltä siitä, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ensi vaalikauden aikana. Samalla kolmikko kiinnittäisi enemmän huomiota jo Suomessa asuvien maahanmuuttajien työllistymiseen.

Muhammedin mielestä kohennusta tarvittaisiin myös turvapaikkaprosessiin, joka kestää aivan liian kauan.

Kovasta kritiikistä ei saa lannistua

Keskusteluun liittyy myös paljon tunteita, joille ei aina löydy järkiperusteita.

Suomessa asuvat Kosovon albaanit saivat osakseen paljon negatiivista huomiota vuodenvaihteessa Sellon tragedian yhteydessä. Kosovosta Suomeen muuttaneen ampujan motiiviksi on arvailtu hullua mustasukkaisuutta, mutta silti hänen syntyperänsä nostettiin voimakkaasti esiin varsinkin verkkokeskusteluissa.

Myös Hetemaj joutui kuulemaan karuja yleistyksiä Kosovon albaaneista.

- Olen päättänyt, että se (verkkokeskusteluiden) maailma ei kosketa minua.

Hetemaj kertoo saaneensa myös uhkauskirjeitä kotiinsa.

- Jos joku haukkuu minua, en ota siitä itseeni. Olen vähän sellainen teflonpannu, Hetemaj lausuu.

Hagin mielestä olisi tärkeää, että sekä kantaväestö että maahanmuuttajat antaisivat toisilleen mahdollisuuden.

- Kaipaan enemmän inhimillisyyttä. Se puuttuu nykyään melkein jokaisesta yhteiskunnasta, Hagi sanoo.

(MTV3 - STT)

Uutisesta on poistettu kommentointimahdollisuus klo 9.20 asiattomien kommenttien vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat