Mainos

Lypsyrobotit tulossa Suomenkin navetoihin

Lypsyautomaatti hoitaa lypsytoimituksen ilman ihmisen läsnäoloa. Isäntä voi seurata tankkien täyttymistä tietokoneruudulta tai kääntää valvontatiedot matkapuhelimeensa. Karjatilallinen voi ostaa vapautuksen jokapäiväisestä lypsyikeestä 1-1,5 miljoonan markan hintaisella robotilla. Automaattinen lypsyjärjestelmä ei ole pelkkä lypsykonerobotti, vaan siihen liittyy monia muita maidontuotannon järjestelyjä: navetan lehmäliikenne, ruokinta, tuotannonhallinta, pesut ja maidon jäähdytys.

Lehmän hoito koneellistuu

Lehmille robotti merkitsee myös muutosta. Automatiikka mahdollistaa vapaaehtoisen lypsyjärjestelmän. Lehmä voi itse päättää, milloin se lähtee syömään, juomaan, lepäämään tai lypsylle. Tietotekniikka valvoo eläimiä ja avaa niille portteja ohjelmoinnin mukaisesti. Jokaisen eläimen kaulassa on tunnistin, jonka avulla tietokone rekisteröi päivän tapahtumat. Automaattisia lypsyjärjestelmiä esitellään ensimmäistä kertaa Suomessa tänään Tampereella alkaneilla Karjatila 2000 -messuilla.

Lypsykerrat lisääntyvät


Perinteisen aamu- ja iltalypsyn sijasta lypsykertoja tulee kolme. Jotkut valmistajat suosittelevat 3-4:ää lypsykertaa vuorokaudessa. Kaiken kukkuraksi markkinoijat väittävät, että tuotantomäärät nousevat 10-20 prosenttia. Sitä perustellaan aiempaa useammilla lypsykerroilla. Korkeatuottoiset lehmät tarvitsevat useamman kuin kaksi lypsykertaa päivässä. Automaatissa lehmä voi keventää utareitaan aina halutessaan. Lypsytoimitusta edeltää stimulointi - utareiden harjaus ja pesu. Varsinainen lypsy tapahtuu seuraavassa karsinassa, jossa robotiikka ohjaa imukupit vetimiin. Muuten laitteisto toimii perinteisen lypsykoneen tavalla.

Toistaiseksi Suomessa ei vielä ole lypsyrobotteja, mutta muutamia kappaleita ilmeisesti asennetaan vuoden 2001 aikana. Maailmalla suurissa navetoissa robotteja on myyntiedustajien mukaan ainakin satoja ellei tuhansia kappaleita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.