Mainos

Luulosairaus ajaa ihmisiä terveyskeskuksiin - joka 10. kävijä terve

Sairauksien peloista kärsiviä potilaita hoidetaan terveyskeskuksissa päivittäin. Joidenkin arvioiden mukaan jopa joka kymmenes terveyskeskuspotilas saapuu lääkärin vastaanotolle täysin terveenä, mutta sairauden pelossa.

- Terveyskeskusten asiakkaista iso osa on terveitä. Monesti on kyseessä se, että ihminen tulee jonkun oireiden vuoksi tutkimuksiin. Ne tutkimukset tehdään sen selvittämiseksi, että onko sairautta vai ei, kuvailee terveyskeskuslääkäri Outi Seppälä Helsingin Kallion terveysasemalta.

Ihmisten ahdistuneisuutta omasta terveydentilasta on lisännyt se, että sairauksia koskevaa tietoa löytyy nykyään kaikkialta. Sairauksista lukeminen saa ihmiset kokemaan oireita, vaikka itse sairautta ei olisikaan.

- Tarkoitus on tietenkin, että ihmisille kerrotaan sairauksista. Varsinkin herkemmät ihmiset alkavat kuitenkin tuntea, että minulla on juuri näitä oireita ollut ja voisikohan minulla olla tällainen sairaus, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Erna Snellman.

Ylimääräisiin tutkimuksiin kuluu vuosittain suuri summa rahaa. Harhaluulot saattavat Seppälän mukaan vaikuttaa myös siihen, että oikeasti sairas ihminen hukkuu oireineen terveiden epäluulojen sekaan.

- Tottakai se on mahdollista. Myös sellainen on mahdollista, että luulosairas potilas tulee eräänä päivänä oikeasti sairaaksi. Kun hän on ollut niin pitkään luulosairas, niin ei sitten osatakaan ajatella, että hän olisikin oikeasti sairas, Outi Seppälä muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.