Luukato yleinen kehitysvammaisilla naisilla

Lääkäriryhmä pitää yhtenä mahdollisena riskitekijänä keltarauhashormonia.

Luukato on kehitysvammaisilla naisilla on kymmenen kertaa yleisempi kuin väestöllä keskimäärin. Tämä paljastui, kun etelähämäläinen Pääjärven kuntayhtymä tutki hoitokotiensa asukkaat.

Lääkäriryhmä pitää yhtenä mahdollisena riskitekijänä keltarauhashormonia, jolla estetään kehitysvammaisten naisten kuukautiset alusta lähtien.

Dosentti Maria Arvio ei tiedä, että vastaavia systemaattisia tutkimuksia olisi tehty muualla. Tuloksia esitellään ensi viikolla eurooppalaisessa kehitysvammalääketieteen kongressissa Lahdessa.

Suomessa on 30 000-50 000 kehitysvammaista. Heistä noin 15 000 naista syö säännöllisesti keltarauhashormonia.

Liikkumattomuus yhtenä syynä

Pääjärvi aloitti selvityksen viime vuoden lopulla sen ansiosta, että kuntayhtymä sai luuntiheysmittarin lainaksi tehtaalta. Asiantuntija-apua tarjosi Päijät-Hämeen keskussairaala.

Laitteella mitattiin luitten tiheys kaikilta niiltä hoitokotien asukkailta, joiden tutkiminen oli teknisesti mahdollista. Hätkähdyttävin oli havainto, että useammalla kuin joka toisella (55 %) naisasukilla oli osteoporoosi ja lisäksi joka kuudennelta löytyi merkkejä alkavasta luukadosta.

Normaaliksi tilanne mitattiin vain 29 prosentilla naisasukeista, vaikka tutkittujen keski-ikä jäi niinkin alhaiseksi kuin 46 vuoteen.

Miehistä todettiin luiltaan terveiksi puolet ja vain 7 prosenttia osteoporoottisiksi. Miestenkin joukossa mitattiin heikentynyt luuntiheys yli 40 prosentilla, mitä selittänee liikuntakyvyttömien suuri osuus ja liikunnan vähäisyys.

On valittava pienempi paha?

Naiset ja miehet nauttivat samaa ruokaa ja lääkkeitä sekä elävät samoissa oloissa. Merkittävää sairastavuuden eroa saattaisi lääkäriryhmän mielestä selittää hormonilääkitys, jolla estetään kuukautiset murrosiästä lähtien.

-Potilaat eivät itse pysty huolehtimaan hygieniastaan, ja siksi naisista ainakin 98 prosenttia saa keltarauhashormonia, selittää lääketieteen tohtori Maria Arvio.

-Joudumme vastedes varmasti miettimään, onko kuukautiset vai osteoporoosi pienempi paha.

Arvion mukaan tulokset antavat aiheen tutkia ja selittää osteoporoosin yleisyyttä muissakin kehitysvammalaitoksissa. Harkittavaksi saattaa tulla myös osteoporoosilääkityksen aloittaminen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat