Mainos

Luonnonsuojeluliitto: Natura-soihin reunametsät mukaan

Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa Natura-soihin reunametsät mukaan ja ojat tukkoon. Liiton mielestä ympäristöministeriön ehdotuksessa Suomen Natura 2000 -ohjelmaan sisällytettävistä alueista suokohteet on rajattu usein väärin: reunametsät ja ojat pitäisi ottaa rajaukseen mukaan.

Suokohteiden rajaukset Natura-esityksessä noudattelevat useimmiten vanhoja soidensuojelun perusohjelman tai seutukaavan rajauksia. Suoalueen raja on piirretty suon ja kivennäismaan rajaan.
-Ratkaisu on onneton sekä suon vesitalouden että suon ja metsän välisen lajistollisesti rikkaan vaihettumavyöhykkeen kannalta, liitto moittii.

Reunaojikoiden jättäminen ulos rajauksista on luonnonsuojeluliiton mielestä vakavin puute. Rajauksien ulkopuolelle jätetyt ojasysteemit johtavat vedet pois suolta ja kuivattavat sitä, jolloin itse suon suojelu epäonnistuu. Tällaisten reunaojikoiden ennallistaminen tulisi tehdä aina, kun se on mahdollista.
-Soiden reunaosien eliöyhteisöt ovat usein uhatumpia kuin itse avosuon, järjestö huomauttaa.

Myös Luonnontieteellinen keskusmuseo pitää soiden puutteellista rajausta Naturassa vakavana ongelmana.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että oikeat rajausperiaatteet on kirjattu maa- ja metsätalousministeriön jo vuonna 1994 vahvistamaan Metsätalouden ympäristöohjelmaan. Sen mukaan suojelualueiden rajaukset tulee ensisijaisesti tehdä siten, että suojelutavoitteiden turvaamiseksi tarvittavat reuna-alueet sisällytetään suojelualueisiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.