Luomutuotteiden tarjonta lisääntynyt

Luonnonmukaisesti viljeltyjä vihanneksia, juureksia ja hedelmiä on tarjolla laajemmin kuin viime syksynä. Myös luomujuustoa ja ruisleipää on myynnissä aiempaa enemmän. Meijerituotteiden hinnat ovat viime syksystä hieman nousseet, mutta joidenkin vihannesten hinnat ovat laskeneet. Etelä-Suomen lääninhallitus ja Kuluttajavirasto tekivät syyskuussa hintavertailun luomuelintarvikkeista. Tietoja kerättiin yhteensä 25 marketista pääkaupunkiseudulla sekä Lahdessa, Kouvolassa ja Karhulassa.

Luomutomaatteja ja perunaa sekä porkkanaa ja sipulia oli tarjolla miltei jokaisessa liikkeessä. Keräkaalia oli joka toisessa liikkeessä ja kukkakaalia joka kolmannessa. Luomukaalien tarjonta on silti miltei kaksinkertaistunut edellisvuodesta. Myös luomuruisleipää oli myynnissä entistä enemmän.

Luomuliha on edelleen selvityksen mukaan harvinaista eteläsuomalaisissa marketeissa. Naudanlihaa oli tarjolla vähemmän kuin viime syksynä. Jauhelihaa oli myynnissä joka toisessa vertailuliikkeessä. Naudan paistilihaa ja sisäfileetä oli vain muutamassa myymälässä.

Hinnoissa suuria eroja

Luomutuotteiden hinnoissa on suuria eroja eri liikkeiden välillä. Näyttää siltä, että luomutuotteita hinnoitellaan hyvin erilaisin perustein. Hinnoitteluun saattaa vaikuttaa viljelytapa sekä tuotannon laajuus. Hintaerot eivät ole viime vuodesta juurikaan kaventuneet. Edullisinta paikkakuntaa ei voi selkeästi määritellä. Helsingissä näyttäisi kuitenkin olevan eniten edullisimpia tuoretuotteita, arvioi ylitarkastaja Helena Sundberg Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

Luomukevytmaidon ja rasvattoman maidon hinta on noussut viitisen prosenttia. Porkkanan ja sipulin hinnat ovat nousseet, mutta luomutomaatin, perunan ja omenan hinnat ovat laskeneet. Hintaerot saattavat kuitenkin eri liikkeiden välillä olla jopa kaksinkertaiset. Esimerkiksi keräkaalin kilohinta vaihteli runsaasta eurosta yli kahteen euroon. Luomuomena maksoi halvimmillaan reilut kaksi euroa ja kalleimmillaan viisi euroa kilolta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja