Mainos

Luokkatoveri muistelee Breivikiä: Tuntuu niin epätodelliselta, että syyllinen olisi hän

NRK:n toimittaja Peter Svaar oli yksi ensimmäisiä median edustajia, joka saapui perjantaina todistamaan Oslon pommi-iskun jälkiä.

Kun Svaar sai myöhemmin kuulla, että teosta epäillään 32-vuotiasta Andres Behring Breivikiä, oli tämä miehelle melkoinen shokki. Svaar oli nimittäin yhdeksännellä luokalla Breivikin luokkatoveri.

– Kun näin hänen nimensä Twitterissä, en ollut aluksi uskoa sitä. Tuntui niin epätodelliselta, että se voisi olla hän, Svaar kertoo Aftenpostenille.

Svaar itse muistaa miehen täysin erilaisena kuin mitä mediasta on nyt saanut lukea.

– Haluan kertoa tämän selittääkseni, että Behring Breivik ei ole ainoastaan kamala ihminen, hirvittävä massamurhaaja. Tunsin hänet täysin toisenlaisena, poikana joka oli luokallani. 17 vuotta sitten hän ei ollut paha henkilö.

"Hän oli normaali norjalaispoika"

Svaar muistelee iltaa vuonna 1994, jolloin 9A-luokka grillasi eräänä yhdessä makkaroita.

– Meistä, jotka olimme tuona iltana grillaamassa, kaksi on nykyään lääkäreitä. Yksi on meribiologi ja yksi PR-konsultti. Itse olen toimittaja. Ja Anders Behring Breivik on massamurhaaja.

Svaar kertoo saaneensa sähköposteja ja tekstiviestejä useilta luokkatovereiltaan. Svaarin mukaan luokkatovereille hämmennys on yhteinen tunne.

– Ajatus siitä, että hän ei ollut hirviö, valvottaa minua nyt öisin. Hän oli normaali norjalaispoika. Hän on haudannut itsensä täysin mielipuoliseen ideologiaan ja valitettavasti on ollut tarpeeksi neuvokas toimiakseen ajatustensa mukaan.

Sitkeä ja kurinalainen

Svaar muistaa kuitenkin Breivikin olleen jo koulussa suunnitelmallinen ja kurinalainen

– 9A-luokalla Anders oli poika, joka joutui vaikeuksiin poliisin kanssa. Hän menetti yhteyden isäänsä, koska jäi kiinni töhertelystä kaupungin keskustassa, Svaar kuvailee.

– Hän oli poika, joka päätti alkaa urheilla ja lopulta urheili joka aamu ennen koulua. Muistan kuinka hän kertoi käyvänsä salilla joka aamu kello kuusi, se teki minuun vaikutuksen. Anders oli sellainen ihminen, joka kykeni asettamaan itselleen tavoitteita ja toteuttamaan ne, vaikka siihen olisi mennyt viikkoja, kuukausia tai vuosia. Hän saavutti maalinsa pitkäjänteisellä työllä. Hän oli sitkeä, Svaar toteaa.

– Mutta ehkä se oli juuri sen kaltaista sitkeyttä, joka ajaa meidät nyt puhumaan tapahtumista, jossa lähes sata viatonta sai surmansa. Sellaista sitkeyttä, joka saa miehen perustamaan yrityksen kaksi vuotta aikaisemmin, jotta voi ostaa tonneittain lannoitetta huomaamatta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.