Mainos

Lumia-huuma voi hyytyä – analyytikko lyttää tiedot varastojen loppumisista

Epävarmuus Nokian Lumia 920 -puhelinten todellisista myyntiluvuista horjuttaa luottamusta Lumia-huumaan.

Deutsche Bankin analyytikko Kai Korschelt ruttaa totaalisen harhaanjohtavina lehtitiedot Lumia 920 -varastojen loppumisista. Hänen mukaansa kyse on enemmänkin rajoitetusta tarjonnasta kuin musertavasta kysynnästä.

– Hatarat merkit viittaavat siihen, että monet liikkeet ovat saaneet vain 5-20 puhelinta myymälää kohti, arvioi Korschelt StreetInsider.com -nettisivustolla.

Korscheltin mukaan jakelu viivästyy muun muassa Saksassa ja Britanniassa komponenttipulan takia. Nokia näyttää menettäneen vahvan asemansa komponenttikisassa. Kun osia ei ole, laitteita ei pystytä valmistamaan ja jälleenmyyjät joutuvat myymään "ei oota".

Riippumattoman saksalaisen kännykkäkaupan The Phone Housen myymäläpäällikkö Mario Dupper kertoo, että Lumia 920 -puhelinta on toimitettu vain muutamiin ketjun isoimmista liikkeistä. Saksalaiskauppias toivoo, että hän saa omaan myymäläänsä Lumia 920 -puhelimia hyvissä ajoin ennen joulua, sillä ketjun isoissa liikkeissä kauppa käy erinomaisesti.

– Me olemme viime aikoina keskittyneet Android-puhelimiin, koska Windows-puhelimien kysyntä oli hyvin vähäistä. Nyt uuden Windows 8 -käyttöjärjestelmän ansiosta kysyntä on kasvanut voimakkaasti ja siksi otamme näitä puhelimia taas myyntiin, toteaa Dupper.

Komponenttipulaa epäilee myös Market-Vision johtava analyytikko Toni Nygrén. Se on hänen mukaansa viivästyttänyt Lumia 820 -mallin tuloa markkinoille, koska komponentteja on ilmeisesti siirretty 920-linjalle.

– Jos Nokia saa komponenttipulan ratkaistua ennen joulua, viimeisen neljänneksen Lumia-myynti voi olla yli 5 miljoonaa kappaletta, arvioi Nygrén.

Deutsche Bankissa uskoa komponenttipulan hellittämiseen ei riitä. Pankin analyytikot ovat alentaneet tuntuvasti ennusteitaan Lumia-myynnistä tänä ja ensi vuonna. Heidän mukaansa viimeisen neljänneksen myynti ei yllä edes aiemmin odotettuun 4 miljoonaan puhelimeen.

Samoin ensi vuoden ennustehaarukka 30-35 miljoonaa on pankin mukaan ylimitoitettu. Pankki arvioi, että Lumia-toimitukset jäävät ensi vuonna 23 miljoonaa puhelimeen.

Nokia ei vielä kuivilla

Gartnerin analyytikko Carolina Milanesi suhtautuu myös viileästi Lumia-huumaan. Ennustettu neljän miljoonan Lumian myynti viimeisellä neljänneksellä ei vielä tarkoita, että Nokia olisi kuivilla.

– Mutta suunta on oikea, toteaa Milanesi.

Milanesin mielestä Nokian Lumia-toimitusten määrän pitäisi yli kaksinkertaistua noin kahdeksaan miljoonaan kappaleeseen, jotta Nokia olisi taas takaisin kilpailussa.

Mutta innostaako kehuttu Lumia 920 vaihtamaan leiriä? Milanesi arvioi, että kuluttajista iPhone-väki on kaikkein uskollisinta.

– Apple myy koko ekosysteemin, ei pelkkää puhelinta, selittää Milanesi sitoutumisen syytä.

Sen sijaan Android-leiristä väki voi hänen mukaansa helpommin livetä.

– Siellä käyttäjien ostopäätöksiin vaikuttavat enemmän laitteet kuin sovellukset.

Lumia 920 -puhelimen hintalaatusuhdetta Milanesi suorastaan ylistää, eivätkä moitteet liian painavasta puhelimesta häntä häiritse.

– Paino luo laitteesta laadukasta mielikuvaa ja hinta on melko aggressiivinen, kun pohtii kuinka paljon ja millaista teknologiaa rahalla saa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.