Lukijat kommentoivat koululaisten kilpavarustelua: "Jouduimme kääntymään psykologin puoleen"

Koulujen alkaminen tietää lasten vanhemmille rahanmenoa.

On hankittava koulutarvikkeita ja muuta varustusta. Sosiaalisessa ympäristössä myös lasten ulkoisen olemuksen merkitys kasvaa: halutaan näyttää hyvältä ja ulkonäköön aletaan kiinnittää huomiota entistä nuorempana. Kun yksi luokan lapsista pukeutuu muodin ykkösvaatteisiin, haluavat muut lapset usein seurata perässä.

Tämän ovat huomanneet myös lasten vanhemmat, käy ilmi MTV3 Uutisten keräämistä lukiojiden kommenteista.

– Vielä alakoulussa tällaista kilpailua ei näkynyt, mutta heti yläasteelle mentäessä teini-ikäinen tyttöni alkoi kiinnittää huomiota materiaalisiin asioihin. Vaatteiden piti olla tiettyä merkkiä ja ulkonäöstä tuli äärimmäisen tärkeä asia. Tytöt vertailivat koulussa porukalla toistensa vaatteita ja oli tärkeää omistaa samanlaisia vaatteita kuin muilla. Kun hän ei saanut haluamaansa, niin hän alkoi kokea alemmuuden tunnetta. Tilannetta pahensi, että tytön paras kaveri oli vauraammasta perheestä, jossa merkkivaatteita oli helpompaa ostaa. Kilpailu aiheutti masennusta ja jouduimme kääntymään jopa psykologin puoleen, kahdeksan lapsen isä Juha Kainulainen kertoo kokemuksistaan.

Moni lapsen vanhempi tunnustaa, että kyse on usein lasten ja nuorten sijaan vanhempien välisestä varustekilvasta.

– Varustelukilpa on koulussa tosiasia ja ikävä kyllä vaimoni ei pysty olemaan siitä irti. Hän oli aikoinaan perheen ainoa lapsi, hänellä ei ollut ennen lukiota kavereita. Hän haluaa, että lapsemme saavat samoja asioita kuin heidän kaveritkin. Tästä tulee perheen sisäisiä kiistoja, koska minua tämä ärsyttää. Viimeiset kiistan aiheet olivat kesän matkat. Suurin osa poikien luokkakavereista on matkustellut ulkomailla, joten meidänkin oli pakko lähteä kesällä edes Viroon. Talvisin alkaa keskustelu uusien luistimien hankinnasta. Lukuvuoden lopussa vaimo soittelee muut vanhemmat läpi ja kysyy, minkälaisia lahjoja opettajalle hankitaan, ettei poikamme anna muita lapsia huonompaa lahjaa. Sama homma on poikien luokkakavereiden synttärikutsuilla, kertoo nimettömänä pysyttelevä kahden pienen pojan isä.

Lapset ansaitsevat itse

Joillekin vanhemmille arvokkaiden elektronisen laitteiden hankinta on tärkeää siksi, että lapset pysyvät kehityksessä mukana.

– Jokaisen äidin ja isän mielestä on ihan järjetöntä ostaa minimissään 200 euron puhelin, koska niitä rikkoontuu tai katoaa koko ajan. Me kuitenkin ostamme, koska emme halua lastemme jäävän teknologiasta tietämättömäksi. Puhuimme naapureiden kanssa pitkään tästä it-uskostamme. Moni myös tunnusti, että oma lapsi osaa käyttää sitä älypuhelinta paremmin kuin itse, ja että lapselta kysytään myös apua. Lapsen halutaan oppivan koko tämä älypuhelinmaailma, ladattavat ohjelmat, videointi, jopa mini-editointi. Jos muilla on älypuhelin, ne oppivat enemmän kuin mun lapsi! kahden tytön äiti sanoo.

Myös lasten omaa vaivannäköä korostetaan joissakin kodeissa.

– Lapset säästävät itse, jos haluavat hienoja vehkeitä. 8-vuotiaani säästi joululahjarahoja sekä tienasi kotitöitä tekemällä (esim. roskien viennistä maksetaan euro) ja osti nyt kesällä Wiin. Vanhempi poika, 15v., teki enolleen pihatöitä ja osti uuden tietokoneen. Molemmat osaavat arvostaa näitä tavaroitaan aivan eri tavalla kuin jos ne olisivat vain ilmestyneet heille. Tytär 16 v. taas ostaa vaatteita omilla rahoillaan. Perusvaatevaraston tietenkin kustannan kaikille, mutta on heidän omassa vallassaan miettiä, riittääkö se. Pojille riittää vallan mainiosti, Maria Lahtinen kommentoi MTV3 Uutisten Facebook-sivulla.

Lue myös:

    Uusimmat