Lufthansan superjumbo ensimmäistä kertaa Suomeen keskiviikkona

Maailman suurin matkustajalentokone Airbus A380 käväisee Suomessa keskiviikkona. Kaksikerroksista konetta voi ihailla iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoaseman kenttäaitojen ulkopuolelta.

Lufthansan lennon tarkoituksena on kouluttaa lentäjiä ja tarkistaa Helsinki-Vantaan soveltuminen jättikoneen varalaskeutumiskentäksi.

- Koneen laskeutuminen on tärkeä tapahtuma. Myös muut lentoyhtiöt, jotka käyttävät kyseistä konetyyppiä Suomen yli menevillä reiteillä, saavat tietoa Helsinki-Vantaan soveltuvuudesta varakentäksi mahdollisia teknisiä välilaskuja varten, sanoo lentoasemajohtaja Juha-Pekka Pystynen.

Helsinki-Vantaalla ei ole koskaan aiemmin nähty yhtä suurta konetta. Suurin tähän asti kentällä käyneistä koneista on Boeing 747, jonka siipien kärkiväli on yli kymmenen metriä pienempi. Superjumbon tulo on vaatinut lentoasemalla valmistautumista etenkin koneen maassa liikutteluun.

- On varmistettu, että rullausteiden leveydet ja risteyksien laajuus riittää koneen kääntymiseen ja että kantavuus kestää painon, kertoo lentoaseman apulaisjohtaja Pertti Savisalo.

Jos vastaava superjumbo joskus lentäisi säännöllisesti Helsinkiin, vaatisi se esimerkiksi erityisiä matkustajasiltoja, joilla kulku 526-paikkaisen koneen kahteen kerrokseen sujuisi suoraan terminaalista.

Pihi jättiläinen

A380 on koostaan huolimatta hieman ekotehokkaampia kuin vanhemmat koneet kiitos pihin polttoaineenkulutuksen. Kone kuluttaa polttoaineitta alle kolme litraa matkustajaa kohden sadalla kilometrillä. Lisäksi se on puolet hiljaisempi kuin aiemmat jättikoneet.

Lufthansa on tilannut yhteensä 15 superjumboa. Niistä kolmea käytetään jo lennoilla Frankfurtista muun muassa Pekingiin ja Johannesburgiin.

Helsinki-Vantaalle ilmojen jättiläisen on tarkoitus laskeutua kello 14.45. Tuulten salliessa kone pysäköidään kiitotie 2:lle, jotta mahdollisimman moni voi ihailla superjumboa. Sen tulon uskotaan kiinnostavan monia.

Parhaimmat katselupaikat ovat Ruskeasannantieltä ja Tullimiehentien kallioilla. Laskeutumisen näkee parhaiten Sammonmäeltä.

Kone jatkaa kohti Osloa kello 16.45.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja