Mainos

Lontoolaishuijari hämää suomalaisia virheettömällä englannilla

Lontoolaisena asianajajana esiintyvä mies on lupaillut lukuisille suomalaisille osuutta noin 9,8 miljoonan punnan eli noin 11 miljoonan euron perinnöstä. Virheettömällä englannilla laadittuja, uskottavan oloisia kirjeitä ovat saaneet postilaatikkoihinsa useat pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan asukkaat.

Kirjeessä asianajajana esiintyvä Greg Zino -niminen henkilö kertoo vastaanottajan Mark-nimisen sukulaisen kuolleen auto-onnettomuudessa perheensä kanssa vuosia sitten. Öljyllä rikastuneelle miljonäärille ei ole löydetty ainuttakaan perijää. Zino pyytää vastaanottajaa, jolla on sattumoisin hänen edesmenneen asiakkaansa sukunimi, esiintymään kaukaisena sukulaisena. Näin kaksikolla olisi oikeus vaatia jättiperintöä itselleen.

"Tyypillinen nigerialaishuijaus"

KRP:n rikosylikomisario Arto Tuomela arvioi kirjeen tyypilliseksi nigerialaishuijaukseksi, joita suomalaisille on sadellut jo vuosikymmenten ajan. Nykyisin yleensä sähköpostilla lähestyvät huijarit etsivät jatkuvasti uusia väyliä huijausten toteuttamiseen. Lontoosta saapuva kirje on uskottavampi kuin epämääräisestä osoitteesta saapuva sähköposti.

- Tällainen huijaus ei jatkuisi, jos joku ei aina lähtisi mukaan. Vaikka näistä on jo vuosikausia varoiteltu, joku lähtee kuitenkin aina.

Kirjeen saanut vantaalaisyrittäjä ihmettelee, mistä huijarit ovat saaneet hänen kotiosoitteensa. Hän on muuttanut hiljattain uuteen osoitteeseen, eikä hän ole luovuttanut osoitetta ulkopuolisille. Poliisin mukaan osoite on kuitenkin saatettu luovuttaa huijareille vaikkapa lehtimyyjien tai muiden suoramarkkinoijien käyttämistä tietokannoista.

- Aika helppo tietoja on kerätä sen, joka näitä tietoja jostain syystä haluaa, Tuomela arvioi.

Huijari lupaa palata asiaan

Yritimme tavoittaa useaan otteeeseen Greg Zinoa hänen antamastaan matkapuhelinnumerosta, josta vastasi miesääni englantia afrikkalaisella korostuksella puhuen. Jokaisella soittokerralla Greg Zino kertoi olevansa juuri nyt varattu ja palaavansa asiaan myöhemmin. Soittoa takaisin ei kuulu.

Myöhemmin sähköpostinvaihdossa käy ilmi, että Zino jakaisi voitot mielellään puoliksi. Hän huomauttaa sivulauseessa myös kuluista, joita saattaa ilmetä operaation aikana.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan neljä viidestä tämäntyyppisestä huijauskirjeestä on ainakin jossain yhteydessä Nigeriaan, mistä juontuu nimitys nigerialaishuijaukset. Kiinnijäämisen riski on pieni verrattuna huijauksesta kertyviin tuloihin.

Perintöhuijauksiin syydetty paljon rahaa

Poliisi ja ulkoministeriö varoittavat vastaamasta kirjeisiin.

- Vielä emme tiedä kenenkään langenneen juuri tähän huijaukseen. Mutta aiemmin vastaavanlaisiin huijauksiin on syydetty suuriakin summia, sanoo hallinnollinen ulkoasiansihteeri Seppo Tauren ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Myös Suomen Lontoon suurlähetystöön on saapunut useita kyselyjä kirjeestä. Auto-onnettomuudessa kuolleen sukulaisen nimi on vaihdettu vastaanottajan mukaan, mutta muuten kirjeiden sisältö on pysynyt samana.

(MTV3)

Katso Päivi Taljan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.