Lonkkansa murtanut 93-vuotias Rauni jätettiin ilman apua – MTV kertoi Esperi Caren ongelmista jo vuosia sitten

MTV kertoi Esperi Caren ongelmista jo 2012: Lonkkansa murtanut vanhus jäi ilman apua 8:27
MTV:n 45 minuuttia -ohjelma käsitteli Esperi Caren turvapuhelin palvelussa ilmenneitä ongelmia marraskuussa 2012.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi vuonna 2012 Esperi Caren turvapuhelinpalvelun 93-vuotiaasta asiakkaasta Rauni Jokisesta, joka jätettiin sänkyyn tuntikausiksi odottamaan apua lonkkamurtumaansa.

Rauni Jokinen kaatui kotonaan elokuisena aamuyönä vuonna 2012. Hänelle oli paria vuotta aiemmin hankittu Esperi Caren turvapuhelimen, jonka asiakkaat voivat turvaranneketta painamalla hälyttää apua.

Kaaduttuaan Jokinen soitti Esperi Caren hälytyskeskukseen. Apua ei kuitenkaan tullut heti ensimmäinen soiton jälkeen, joten Jokinen soitti uudelleen.

Esperi Caren sairaanhoitaja tuli paikalle vasta tunnin ja kolmen soiton jälkeen.

– Hoitaja sanoi, että potkaise seinää ja nouse ylös, Jokinen kuvaili 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Jokinen ei kuitenkaan pystynyt kivuiltaan nousemaan ja kertoi hoitajan väkisin raahanneen hänet sänkyyn ja käskeneen Jokista soittamaan seuraavana päivänä lääkärille, jos hän ei pääse kävelemään.

Jokinen ehti maata sängyssä seitsemän tuntia, ennen kuin kodinhoitaja löysi hänet sieltä. Paikalle hälytetyt ensihoitajat totesivat Jokisessa selkeät lonkkamurtuman merkit, ja Jokinen leikattiin sairaalassa.

"Lonkkamurtumaa ei helppo diagnosoida"

Esperi Caren tuolloinen toimialajohtaja Juhana Oikkola pahoitteli yksittäistä tapausta 45 minuuttia -ohjelmassa, mutta puolusti yhtiön työntekijän toimintaa.

– Lonkkamurtumaa ei ole ihan vaatteet päällä helppo diagnosoida, Oikkola sanoi haastattelussa.

– Esperin sairaanhoitaja on ollut kokenut, osaava ja on tiedustellut asiakkaan voinnin. Palvelu on tuotettu sopimuksen mukaisesti.

Esperi Care tarjosi Jokiselle hyvitykseksi käynnin hintaa eli 36:tta euroa.

Ohjelmassa kerrottiin, että turvapuhelinpalvelusta on tullut valituksia etenkin ajasta, jonka asiakkaat joutuvat odottamaan apua.

Ohjelman lähettämisen jälkeen 45 minuuttia sai useita yhteydenottoja vastaavista tapauksista.

Juttu esitettiin televisiossa alun perin 14.11.2012.

Valvira kertoi viime viikolla, että se on keskeyttänyt Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren hoitokodin toiminnan vakavien puutteiden vuoksi. Valviran mukaan epäkohdat liittyivät hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon sekä lääkehoidon asianmukaisuuteen

Lue myös:

    Uusimmat