Lomastressin voi selättää hyvällä suunnittelulla

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa muistuttaa, että lomailuun liittyy toimettomuus. Hänen mukaansa rentoutumistakin voi opetella.

Juhannus merkitsee monelle suomalaiselle paitsi kesän juhlaa myös lomakauden alkua. Työn stressaamilla suomalaisilla on keskimäärin neljä viikkoa aikaa toipua vuoden koitoksista.

Kaikki eivät kuitenkaan vietä lomaansa rauhassa rentoutuen, vaan monelle työstressin tilalle tuleekin lomastressi. Lomastressi syntyy, kun muutamalle lomaviikolle kasaa liikaa tekemistä.

- Lomastressi on aika pitkälle sitä, että on syyllinen olo, koska ei ole tehnyt riittävästi. Huussi on korjaamatta, marjoja on poimittu liian vähän tai joku naula on naputtelematta. Siinä on liikaa tehtävää muutaman viikon ajaksi, jos kaikki tekemättömät hommat kasaa lomalle. Ja vielä se, että perheen kanssa pitäisi viettää aikaa, eikä saisi riidellä, siinä on liikaa paineita, kuvailee sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Sosiaalipsykologin mukaan tietynlainen ihminen syyllistyy ja stressaa muita helpommin. Lomastressillä onkin paljon tekemistä itsetunnon kanssa.

- Jos hankkii oikeutuksen olemassaoloonsa ainoastaan sillä, että suorittaa ja tekee ja muuten tuntee olevansa vaillinainen persoona, silloin saa tehdä aika paljon saadakseen hyväksynnän. Mutta hyvä itsetunto auttaa olemaan myös pitkällään nurmikolla, eikä tunne itseään sen huonommaksi ihmiseksi, vaikka olisikin pari naulaa lyömättä.

Syyllistyminen puolestaan selittyy vertailulla. Lomastressiin taipuvainen ihminen kysyy herkästi itseltään, olenko ollut yhtä reipas kuin naapuri tai olenko kerännyt yhtä paljon marjoja.

- Ihmisellä, joka elää oman näköistä elämää, on myös oman näköisensä loma. Hän ei tarvitse vertailupohjakseen sitä, mitä muut tekevät, vaan hän uskaltaa ja hänellä on näkemys, Viljamaa neuvoo.

Kännykkä kiinni lomalla

Lomastressiä voi Viljamaan mukaan välttää suunnittelemalla lomaa etukäteen. Tässä on kuitenkin oltava tarkkana, koska liikaa tekemistä ei saa kasata. Lomasuunnittelussa onkin kyse nimenomaan siitä, että tekee lomasta tarpeeksi toimettoman.

- Suunnittelun ongelmana on se, että liian tiukka ohjelma aiheuttaa amerikkalaistyyppisen suoritusloman. Kun rastittaa huussit ja marjat, kaikki käynnit ja museot, saa tehdä aika monet rastit kolmen viikon ajalle. Ja erityisesti lasten kanssa, jos tuntuu että pitää kiertää kaikki puuha- sun muut vinkulandiat, koska naapuritkin on olleet niissä.

Lomastressiä ei ainakaan helpota se, että suorittamisen paine on lisääntynyt viime vuosina. Työasioita on vaikea jättää lomallakaan, vaikka loman tarkoituksena on nimenomaan huilata ja irtautua kokonaan työarjesta. Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa neuvoo laittamaan kännykän kiinni, vaikka koville ottaisikin.

- Hyväksynnän hakeminen suorittamalla ja tekemällä johtaa siihen, että on hirvittävän vaikeaa olla hyödytön ja tarpeeton. Niinpä pidetään kännykkä auki: joku tarvitsee minua, olen siis olemassa. Mutta lomahan on tarpeettomana olemista, Viljamaa muistuttaa.

Stressistä flow-ajatteluun

On helppo neuvoa toista olemaan stressaamatta. Kokonaan toinen juttu on sitten onnistua tämän neuvon noudattamisessa. Loma- ja muusta stressistä voi kuitenkin päästä eroon, jos ei nyt vielä tänä, niin toivottavasti ainakin jo ensi kesänä. Avainasemassa on se, että opettelee rentoutumista. Viljamaa kutsuu tätä flow-ajatteluksi.

- On tärkeää, että ihmisellä olisi lomalla jotain, mihin voi keskittää henkisen energiansa ja mielenkiintonsa. Se voi olla hyvin henkilökohtaista, vaikka marjanpoiminta tai joku muu rytminen liike, hakataan halkoja, uidaan tai sauvakävellään. Tehdään asiaa, jossa mieli tyhjenee. Jokaisen olisi hyvä löytää flow-kokemuksensa. Jos sen löytää, ihminen on tutkitusti onnellinen.

Viljamaan mukaan rentoutuminen ja keskittyminen liittyvät läheisesti yhteen. Tästä on seurauksena se, että huonon keskittyjän on vaikea myös rentoutua. Siksi jokaisen olisikin hänen mielestään hyvä harjoitella joku rentoutusmenetelmä tai meditaatioperusteita, mielensä tyhjentämiseksi.

- Rentoutumista on nimenomaan tässä hetkessä eläminen. On hirveän hankala rentoutua, jos ajattelee mitä teen ensi viikolla tai että lomaa on kymmenen tuntia tai neljä päivää jäljellä. Tai että viime kesänäkin lasten kanssa jäi se löpö-löpölandia käymättä. On hyvä harjoitella meditaatiota, rentoutumista, tähän hetkeen keskittymistä, koska silloin epäolennaiset asiat eivät varasta huomiota.

(MTV3-Krista Rastamo)

Lue myös:

    Uusimmat