Lobo ja muut talviomenat tulleet markkinoille

Kotimaiset talviomenat ovat saapuneet markkinoille ja niitä riittää kaupoissa pitkälle marraskuuhun. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että ammattiviljelmiltä saadaan tänä vuonna noin 1,2 miljoonaa kiloa Loboa ja muita talviomenalajikkeita. Määrä on hiukan pienempi kuin normaaleina vuosina, sillä omenoiden kukinta-aikaan sattuneet hallat nipistivät satotoiveita alapäin.

Talvilajikkeet kukkivat kuitenkin myöhemmin kuin kesä- ja syyslajikkeet, joten pahoilta hallavaurioilta säästyttiin. Myöskään syksyn sateet eivät kiusanneet talviomenia, päinvastoin. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo kuvailee talviomenia kookkaiksi ja mehukkaiksi.

Merkittävimpiä omenanviljelyalueitamme ovat läntinen Uusimaa, Lounais-Suomen rannikkoseutu ja Ahvenanmaa. Viime vuosina on muutamia uusia omenatarhoja perustettu myös muualle Etelä-Suomeen.

Aroma ja Amorosa haastavat Lobon

Lobo on pitkään ollut viljelymääriltään talviomenien ykkönen, mutta lähitulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua.

-Aroma- ja Amorosa-lajikkeita on viime vuosina istutettu ammattiviljelmille sen verran paljon, että niiden osuus talviomenakaupassa väistämättä kasva, Salo arvioi.

Lobon kilpailijat kellertävä Aroma ja sen punaisempi muunnos Amorosa ovat suurikokoisia sekä maultaan aromikkaita ja sopivan happoisia. Niiden viljelyn lisääntymistä selittää erinomaisen maun lisäksi myös lajikkeiden hyvä taudinkestävyys.

Kotimaisen voi syödä kuorineen

- Kaikkia meillä viljeltyjä omenia voi huoleti syödä kuorineen, Salo toteaa

Omena sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita sekä tärkeitä liukenevia ravintokuituja ja flavonoideja. Suurin osa näistä aineista sijaitsee kuoressa ja aivan kuoren alla.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja