Mainos

Lippuvala säilyy muuttumattomana amerikkalaisissa kouluissa

Uskonnon yhteiskunnallinen asema puhuttaa Yhdysvalloissa. Ateistit ovat sitä mieltä, että kouluissa vannottava vala sotii uskonnonvapauden takaavaa perustuslakia vastaan.

Yhdysvaltain korkein oikeus on tehnyt tärkeänä pidetyn päätöksen kiistassa uskonnon yhteiskunnallisesta asemasta. Korkein oikeus päätti yksimielisesti, ettei koululuokissa luettavaa lippuvalaa tarvitse muuttaa.

Lippuvalaa on vannottu kouluissa Jumalan nimeen 50 viime vuotta. Ateistit ovat valittaneet, että vala on täydellisen uskonnonvapauden takaavan perustuslain vastainen. Eri uskontojen edustajat ovat lisäksi pitäneet valan muotoilua liiaksi kristinuskoisena.

Kiista vietiin korkeimpaan oikeuteen sen jälkeen, kun kalifornialainen ateisti Michael Newdow voitti julkista peruskoulua käyvän alaikäisen tyttärensä tapauksessa osavaltion tuomioistuimessa. Korkeimman oikeuden nyt tekemä päätös koskee vain valan sanamuotoa. Perustuslaillisuuteen tuomarit eivät vielä ottaneet kantaa, joten kiista saattaa jatkua.

Liittovaltion eri oikeusasteissa käsitellään parhaillaan useita vastaavia uskontojen asemaan julkisilla paikoilla liittyviä tapauksia. Viime syksynä Alabamassa poistettiin suuren kohun saattelemana osavaltion oikeustalon edestä patsas, johon oli kirjattu Raamatun kymmenen käskyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.