Mainos

Lipposen kakkonen aloitti

Hallitus vaihtui Suomessa tänään perinteisin menoin. Tasavallan presidentti vapautti avoimella kirjeellään Paavo Lipposen johtaman hallituksen ministerit valtioneuvoston jäsenyydestä. Samalla hän nimitti Lipposen toisen hallituksen.

Hallituksenvaihdos tapahtui hyvin nopeasti. Koko toimitukseen ei mennyt aikaa kuin muutama sekunti eli vähemmän kuin ilmeisesti koskaan aiemmin. Heti perään pidetyssä valtioneuvoston istunnossa uudet ministerit joko vannoivat virka- ja tuomarinvalan tai antoivat virka- ja tuomarinvakuutukset. Samassa yhteydessä päätettiin ministerien työnjaosta ja tärkeimmistä ministerivaliokunnista.

Virka- ja tuomarinvalan vannoivat kulttuuriministeri Suvi Lindén (kok.), sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.) sekä opetusministeri Maija Rask (sd.). Virka- ja tuomarinvakuutuksen antoivat ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.), kunta- ja alueministeri Martti Korhonen (vas.), kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.) sekä peruspalveluministeri Eva Biaudet (r.). Uusi oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) on varatuomari, joten hän on jo aiemmissa yhteyksissä valansa vannonut.

Uusia virallisia ministerinimikkeitä

Vastikään annetun asetuksen perusteella uudet ministerinimikkeet ovat nyt virallisia ministerinimikkeitä. Uutta on myös se, että ministerillä ei voi olla kahta nimikettä. Esimerkiksi ympäristöministeri Hassi hoitaa edeltäjänsä tavoin myös kehitysyhteistyöhön liittyvät asiat. Häntä ei kuitenkaan voi enää kutsua kehitysyhteistyöministeriksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes on hallituksessa ministeri, joka käsittelee tiettyjä valtiovarainministeriön ja ympäristöministeriön toimialaan kuuluvia asioista. Hänen ministerinimikkeestään ei päästy yksimielisyyteen hallitusneuvotteluissa. Asiaan kuitenkin vielä palattaneen.

Ahtisaari kiitteli

Iltapäivällä sekä vanha hallitus että uusi hallitus kävivät tervehdyskäynnillä tasavallan presidentin luona. Presidentti Martti Ahtisaari kiitti vanhaa hallitusta kansakunnan hyväksi tehdystä vastuullisesta työstä. Uuden hallituksen neuvottelijoille Ahtisaari esitti kiitoksensa ripeästä toiminnasta ja hyvästä yhteistyöhalusta. Hän myös lupasi hallitukselle kaikkea asianmukaista tukea hänen toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Nimityspuheessaan Ahtisaari korosti, että vanhalle pohjalle rakentuva hallitus edustaa tärkeää jatkuvuutta. Lipponen taas muistutti opposition tärkeästä ja vastuullisesta asemasta. Hän lupasi hallituksen toimivan niin, että oppositio saa oikea-aikaista tietoa kaikista maan edun kannalta olennaisista kysymyksistä.

Lipposen toinen hallitus on Suomen 67. hallitus. Uudessa hallituksessa on kymmenen miesministeriä ja kahdeksan naisministeriä. Kokonaan uusia ministereitä on kahdeksan. Lipposen ykköshallituksesta tuli Suomen kaikkien aikojen pitkäikäisin hallitus. Se tuli olleeksi vallan kahvassa 1464 päivän aikana. Vuosina 1987-91 istunut Harri Holkerin (kok.) johtama hallitus jäi kakkoseksi 1458 hallituspäivällään.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.