Lipeäkalan uusi tuleminen

Lipeäkala piristyy tänä jouluna uusista makukumppaneista siirapista, hunajasta, rusinoista ja manteleista. Joulupöydän ruokalajien emeritius kannustaa kokkia improvisoimaan vaikka koko aterian täydeltä maukkaita lipeäkalaruokia. Alkupalana valkoinen kala maistuu kevyesti perinteisen valkokastikkeen kera. Pääruuaksi sopii tuhdimpi norjalainen versio, jossa kalan seuraksi paistetaan pekonia, muhennetaan herneitä ja keitetään perunoita, joiden päälle norotetaan juoksevaa ihraa, pippuria ja suolaa unohtamatta. Lipeäkala-kalaasit päättää makea versio jouluisine rusinoineen ja siirappeineen.

Itse asiassa makea lipeäkala on uusvanha resepti, sillä kapakalasta loitettua kalaa on tarjottu makeana ruokana jo vuosisatoja. Perinne on vain päässyt Suomessa kutistumaan välillä pelkän valkokastikkeen tasolle.
- Norjalaisreseptillä lipeäkala on aivan hävyttömän hyvää! Lipeäkala kuuluu toki joulupöytään, mutta moni syö sitä myös Tapaninpäivän kevennykseksi, koska se edistää ruuansulatusta.

Ravitsemuksellisesti lipeäkala onkin joulusesongin tarjoilujen keveimmästä päästä. Sata grammaa lipeäkalaa sisältää 0,1 grammaa rasvaa, 6 grammaa valkuaista, pyöreät nolla grammaa hiilihydraatteja ja 25 kilokaloria.

Pohjois-Amerikassa kulutus kasvussa

Suomalaiset ovat lipeäkalansyöjinä keskikastia noin miljoonan kilon vuosikulutuksella. Ruotsissa hujahtaa parempiin suihin jopa kolme miljoonaa kiloa ja Norjassa kaksi miljoonaa kiloa. Pohjois-Amerikassakin skandinaavien jälkeläiset nauttivat puolisen miljoonaa kiloa joulun kalaherkkua, ja määrä on Guveniuksen mukaan nousussa. Kuivana maahan tuotava tavara liotetaan nykyään valmiiksi ja myydään kuluttajille käyttövalmiina joko kilon vähittäispakkauksissa tai irtomyynnissä esimerkiksi kauppahalleissa ja kauppojen kalatiskeillä.

Lipeäkala norjalaiseen tapaan

3 kg lipeäkalaa
400 g pekonia

Liota lipeäkalaa yön yli. Paloittele kala annospaloiksi ja laita kiehuvaan veteen, keitä noin 20 minuuttia.

Suikaloi pekoni ja paista pannulla. Paistettu pekoni ripotellaan lipeäkalan päälle tarjoiluastiaan. Pekoni paistinrasva tarjotaan lipeäkalalle lisäkkeenä.

Kastike:
50 g voita
50 g jauhoja
1 l maitoa
1 dl sinappia
suolaa, valkopippuria

Sulata rasva, lisää jauhot ja lämmitetty maito. Vatkaa tasaiseksi kastikkeeksi ja lisää sinappi. Anna kiehua 10 - 15 minuuttia välillä sekoittaen, tarkista maku.

Lisänä tarjotaan keitinperunoita, herneitä ja sulatettua ihraa. Pöytään tuodaan myös pippurimyllyt.

Lipeäkalamureke Sippolan paremman reseptin mukaan

1 kg jauhettua haukea
100 g kananmunan valkuaisia
8 dl kermaa
4 g jauhettua muskottipähkinää
6 g suolaa
2 g jauhettua fenkolia
0,5 l kuivaa valkoviiniä
200 g pakstettua pinaattia (sulatettuna ja valutettuna)
2,1 kg keitettyä lipeäkalaa
0,5 kg kylmäsavustettua kirjolohta

Hyydytysliemi:
4 dl kalalientä
10 liivatelehteä

Annostele tehosekoittimeen jauhettu hauki, valkuaiset, vähän kermaa ja mausteet ja laita kone pyörimään. Lisää loppu kerma vähitellen. Lisää joukkoon valkoviini. Kuivaa hieman ryöpättyä pinaattia ja keitettyä lipeäkalaa talouspaperilla ja lisää tehosekoittimeen.

Lado voideltuun vuokaan mureke ja lohi kerroksittain. Kypsennä mureketta vesihauteessa, kunnes sen sisälämpötila on 80 astetta. Liuota liivatteet kuumaan kalaliemeen, kaada liemi murekkeen päälle ja anna hyytyä. Tarjoa lipeäkalamureke katkarapukastikkeen kera.

Lipeäkalaa itämaisittain

1,5 kg lipeäkalaa

Liota lipeäkalaa yön yli ja keitä väljässä vedessä noin 20 minuuttia.

1-2 porkkanaa
0,5 dl pavunversoja
1 iso sipuli
valkosipulia
0,5 punaista paprikaa
0,5 vihreää paprikaa
1 ruukku ruhosipulia

Pilko vihannekset tikkumaisiksi suikaleiksi ja höyrytä tai wokkaa ne rapean kypsiksi.

Kastike:
1 dl soijaa
2 rkl hunajaa
purkki tomaattipureeta
20 g Maizenaa
inkivääriä
0,5 dl vettä
1,5 rkl riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa

Freesaa tomaattipuree ja lisää mausteet sekä vettä. Suurusta vesi Maizenalla ja mausta etikalla maun mukaan. Anna kastikkeen kiehahtaa.

Valuta lipeäkala hyvin, aseta päälle kypsät vihannessuikaleet ja lopuksi kastike. Tarjoa riisin kera.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat