Liivatehyytelöt

Olen tehnyt kymmeniä kertoja erilaisia hyytelökakkuja. Erityisesti yhtä ohjetta olen käyttänyt useasti ja ihmetellyt jo kauan miksi ihmeessä täyte joskus "juoksettuu" liivatetta lisätessä ja joskus ei, vaikka toimin joka kerta samalla tavalla! Tämä hienoinen paakkuuntuminen ei varsinaisesti haittaa, sillä sitä ei hyytyneessä kakussa huomaa, mutta kiilto häviää ja olen ollut huomaavinani, ettei massa hyydykään tuolloin aivan yhtä hyvin. Lisään liivatteen aina varovasti nauhana sekoittaen ja kerman vasta sen jälkeen, jolloin massa yleensä vähän paakkuuntuu...Ihmettelempä vain, koska työtavat ovat aina samat! Mahdatko löytää selitystä,onko esim liivatteen lämpötilalla suurta merkitystä? Kiitos jos jaksat perehtyä asiaan :)

t.Hanne 

Hei Hanne!

Liivatteen lämpötilalla on sen verran merkitystä, että liivate liukenee vain kuumaan /kiehuvaan nesteeseen ja tätä kuumaa liivatenesteseosta tulee ensin jonkun verran jäähdyttää, jotta sitä voi laittaa esim. kermavaahtoon tai hedelmien /marjojen päälle. Jos liivattetta jäähdyttää liikaa ennen kermaan yhdistämistä, saataa seurata liiaan nopea jäähtyminen, siis kun kermavaahto on kylmää. Tällöin vatkaus saataa aiheuttaa pakkaantumista eli liivate onkin jo hyytelöitynyt ja hyytelö hajoaa vatkattaessa. Vatkauksen tulisi siis tapahtua selvästi ennen kuin liivate alkaa jähmettyä.

Lisäksi liivatteen käyttäytymiseen vaikuttaa se, minkä kanssa se yhdistetään. Siihen löytyy selvä syy: liivate on valkuaista. Se siis reagoi siis kemiallisesti kuten valkuainen.

Hedelmiä tai marjoja, joissa on valkuaista hajottavia entsyymejä, ei voi käyttää tuoreena liivatehyytelöissä. Esimerkiksi huono tulos syntyy seuraavista hyytelöistä: kiivi, ananas, mango, papaija. Myös teityt kovin voimakkaat mausteet saattavat aiheuttaa ongelmia, esim chili.

Mutta huomaa, että kypsennettyinä tai säilykkeinä em. sopivat.

Terveisin,

Arja 

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja