Mainos

Liikennevakuutuksen pakoilijat halutaan lailla kuriin

Liikennevakuutuslakiin puuhataan parhaillaan täysremonttia.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa muun muassa ajoneuvoille laajempaa vakuutuspakkoa ja muutoksia korvattaviin vahinkoihin.

Ministeriön vakuutusmarkkinayksikön johtajan Antero Kiviniemen mukaan tavoite on avata nykylain tulkinnanvaraisuudet. Uutta ehdotuksessa on muun muassa, että liikennevakuutus pitää jatkossa ottaa ajoneuvon rekisteröinnin yhteydessä. Nykyisin vakuutus on pakollinen, kun ajoneuvolla ajetaan liikenteessä.

Kiviniemi ei usko, että lakiuudistus aiheuttaa korotuksia liikennevakuutusmaksuihin. Vakuutusten laiminlyönteihin aiotaan kuitenkin puuttua entistä tiukemmin. Vakuutusyhtiön ei tarvitse jatkossa myöntää vakuutusta, jos henkilöllä on maksuja rästissä.

- Jos henkilö ei ole maksanut liikennevakuutusmaksuja, hänelle voidaan määrätä uusi maksamattomuussakko ja laittaa ajoneuvo käyttökieltoon, Kiviniemi kertoo.

Myös moniin pakollisen liikennevakuutuksen ulkopuolella oleviin ajoneuvoihin, kuten lasten mönkijöihin, voi pian joutua kustantamaan vakuutuksen.

- Jos ajoneuvon käyttöön liittyy erityisiä riskejä, liikennevakuutus pitäisi ottaa. Siitä on nykyäänkin suositus, Kiviniemi sanoo.

Lakiesitys on määrä saada viimeistelyyn syksyllä.

Humalakuskille korvauksia

Pakollinen liikennevakuutus korvaa nykyisin syyttömän osapuolen omaisuusvahingot sekä henkilövahingot. Uusi laki liittää korvauspiiriin lisäksi vähäiset, tilapäiset henkilövahingot. Suomessa vakuutetun autoilijan vakuutusturva laajentunee myös ulkomailla.

- Samalla selkiytetään käytäntöä, joka liittyy vahinkoa kärsineen omaan menettelyyn. Jos esimerkiksi alkoholia nauttinut henkilö ajaa kolarin, mutta ei ole siihen syyllinen, vahingot korvataan. Rikosoikeudellista vastuuta se ei tietenkään poista, Kiviniemi kertoo.

Nykyään humalainen kuski saa korvauksia vain erityisestä syystä. Liikennevakuutusyhtiöitten yhteistyöelin Liikennevakuutuskeskus aikonee jättää eriävän mielipiteen humalakuskien vakuutuskorvauksista.

- On selkeämpää arvioida korvaukset nautitun alkoholin määrän tai promillien perusteella kuin tapauskohtaisesti, sanoo oikeus- ja vakuutusyksikön johtaja Janne Jumppanen.

Lakiuudistuksen pääpiirteisiin Jumppanen on tyytyväinen, mutta yksityiskohdissa on hiottavaa.

- Ehdotuksen peruslinjoja emme halua repiä auki. Keskustella pitää esimerkiksi ajoneuvojen vakuuttamisen laajuudesta, kuten halutaanko todella siirtää leikkuupuimuritkin vakuutusvelvollisuuden piiriin, Jumppanen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.