Mainos

Liettua haluaa Ignalinalle lisäaikaa

Liettua yrittää saada EU:lta jatkoaikaa Ignalinan ydinvoimalalle. Samalla se suunnittelee uuden ydinvoimalan rakentamista samalle alueelle ensi vuosikymmenen alussa.

Brysselissä Liettuan tempoilu Ignalinan sulkemisaikataulusta nostattaa kulmakarvoja. EU asetti Ignalinan sulkemisen vuoden 2009 loppuun mennessä Liettuan EU-jäsenyysehdoksi. Ensimmäinen Ignalinan kahdesta reaktorista ajettiin alas sovitussa aikataulussa 2004.

- Kukaan komissiossa (EU:n) ei oikein ymmärrä, mitä Liettua haluaa. Yhtenä päivänä Vilna suunnittelee uutta ydinvoimalaa. Seuraavana päivänä käy ilmi, että se haluaa jatkaa vanhan reaktorin elinaikaa, Lietuvos Rytas -lehti kirjoittaa lainaten nimettömänä pysyttelevää EU:n virkamiestä.

Vuonna 1991 uudelleen itsenäistynyt Liettua peri Ignalinan Neuvostoliitolta. Voimalaitosta on pidetty vakavana turvallisuusriskinä vuonna 1986 sattuneen Tshernobylin onnettomuuden jälkeen.

Tavoitteena omavaraisuus

Liettuan pääministeri Algirdas Brazauskas ja talousministeri Kestutis Dauksys ovat toistuvasti korostaneet uuden ydinvoimalan tarvetta. He yrittävät nyt aloittaa neuvottelut EU:n kanssa turvatakseen Ignalinan toiminnan myös vuoden 2009 jälkeen.

Ignalina tuottaa Liettuan sähköstä 70 prosenttia. Toisen reaktorin sulkeminen tekisi Liettuasta riippuvaisen lähinnä Venäjän sähköstä. Ukrainan ja Venäjän kaasukiista ja Puolan jarruttelu kaasuputkien yhdistämishankkeessa ovat antaneet energian omavaraisuuskeskustelulle lisäpontta.

Uutta ydinvoimalaa on perusteltu Liettuassa myös sillä, että Suomessakin päädyttiin viidennen reaktorin rakentamiseen. Asia oli esillä pääministeri Brazauskasin vieraillessa Suomessa viime syksynä.

Viro ja Latvia tukevat Liettuaa

Pääministeri Brazauskas on kiertänyt ahkerasti myös Latviassa ja Virossa hakemassa tukea uudelle ydinvoimalalle. Virolaisen Eesti Energian ja latvialaisen Latvenergon edustajat ovat ilmoittaneetkin olevansa kiinnostuneita hankkeesta.

Sen sijaan latvialainen energiasta vastaava EU-komissaari Andris Piebalgs on toistuvasti varoittanut, että Liettuan on pidettävä kiinni lupauksestaan sulkea Ignalina vuoden 2009 loppuun mennessä. Kysymyksen uudesta ydinvoimalasta Ignalinan alueelle Piebalgs on kuitenkin jättänyt avoimeksi.

Liettuan mahdollisuuksia saada jatkoaikaa Ignalinan vanhalle reaktorille pidetään olemattomina. EU:hun liittymisen ehtoja on käytännössä mahdotonta muuttaa jälkikäteen. Liettua on myös jo saanut rahaa korvauksena Ignalinan sulkemisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.