Mainos

Lentopommeja lammessa Kuopiossa

Kuopion ydinkeskustan lähellä olevan lammen pohjamudassa makaa parikymmentä räjähtämätöntä sodanaikaista lentopommia. Kuopion sotilasläänin komentajan, eversti Pertti Suomisen mukaan pommit ovat 2-4 metrin syvyydessä, ja niiden päällä on metrin verran mutaa.

Pommit ovat olleet Valkeisenlammen pohjassa lähes 60 vuotta. Puolustusvoimat on tiennyt pommeista, mutta niiden nostamista ja purkamista ei ole pidetty tarpeellisena.
-Pommien poistaminen lammesta ei ole ollut akuutti asia puolustusvoimille, eikä muillekaan. On ollut turvallisempaa antaa niiden olla rauhassa lammen pohjassa. Pommit ovat vaarallisia silloin, jos niihin kosketaan, vakuutti Suominen.

Pommit haittaavat nyt lammen kunnostustöitä. Suominen arvioi, että noin puolet niistä pitäisi siirtää töiden vuoksi. Pommien käsittelyyn ei Kuopion sotilasläänillä ole mahdollisuuksia.
-Meillä ole tarkoitukseen budjetoitua rahaa, eikä valmiuksiakaan tehdä työtä. Olemme tehneet pääesikunnalle esityksen, että se tekisi lammesta turvallisuuskartoituksen ja riskianalyysin sekä selvittäisi rahoituksen, Suominen kertoi.

Sytytysjärjestelmistä ei tarkkaa tietoa

Puolustusvoimat ei tarkkaan tiedä pommien laatua, eikä niiden sytytysjärjestelmiä. Niiden painoksi Suominen arvioi 250 kiloa. Suomisen mukaan pommien nostaminen kaikkine valmistelutöineen maksaa useita miljoonia markkoja. Operaatio vie myös runsaasti aikaa. Lampea kunnostava Kuopion kaupunki on esittänyt, että puolustusvoimat maksaisi pommien poistamisen.

Kilometrin päässä Kuopion ydinkeskustasta olevan Valkeisenlampi ympäristöineen on suosittu asuin- ja virkistysalue. Lammen lähellä on runsaasti kerrostaloja, kaksi sairaalaa, kaupunginteatteri, terveydenhuolto-oppilaitos, kirkko sekä ravintola. Lisäksi vajaan kilometrin päässä on Niiralan omakotitaloalue. Suominen pitää mahdollisena, että vastaavanlaisia pommeja voi olla missä tahansa muualla Kuopiossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.