Mainos

Lentäjien lakko pysäyttänee Air Finlandin lennot huomenna

Air Finlandin lentäjien lakon alkaminen näyttää todennäköiseltä. Huomenna puoliltapäivin alkava työseisaus voi keskeyttää yhtiön lennot ainakin vuorokaudeksi.

Mikäli osapuolet pyrkivät vielä saamaan keskenään aikaan neuvottelutuloksen, asian tulisi ratketa viimeistään aamuun mennessä. Uusista tapaamisista ei ollut ainakaan alkuillasta sovittu.

Lentoyhtiö esitti lentäjien etujärjestölle pyynnön lykätä työtaistelua, jotta matkustajille ei aiheutuisi kohtuutonta haittaa. Lentäjiä edustava Akavan erityisalat ja Akavan hallitus päättivät olla peruuttamatta lakkoa.

Lentäjät puolestaan tekivät työnantajalle eilisaamuna sovintoehdotuksen, mutta yhtiö ei Akavan Erityisalat ry:n lakimies Kari Eskolan mukaan ole kuitenkaan vastannut esitykseen. Hän arvioi lakon näyttävän todennäköiseltä.

- Meillä on edelleen halu ja valmius neuvotella. Työnantajalta ei ole kuitenkaan vielä löytynyt neuvotteluaikaa.

Lakon piirissä ovat yhtiön kaikki lennot. Keskiviikon työnseisaus koskisi ainakin kaikkia lentoja Phuketiin, Bangkokiin ja Sharm el Sheikhiin. Lennot voivat myöhästyä noin vuorokauden. Myöhästely saattaa jatkua myös lakon jälkeisinä päivinä, koska lentäjät eivät tee työvuorojen ulkopuolisia ylitöitä.

Air Finland on lomalentoyhtiö, joka tekee charter-lentoja Thaimaahan, Egyptiin, Meksikoon ja Dominikaaniseen tasavaltaan. Yhtiön asiakkaina ovat suomalaiset ja ruotsalaiset matkatoimistot.

Jos sopimukseen ei päästä, lentäjät seisauttavat liikenteen vuorokaudeksi myös 19. ja 26. maaliskuuta.

Yhtiö ja matkanjärjestäjät tiedottavat lakon vaikutuksista asiakkailleen. Heille pyritään tarvittaessa järjestämään majoitus ja ruokailu.

Työajat kiistan aiheena

Lakonuhka kasvoi perjantaina lentäjien hylättyä toisen kerran piirisovittelija Esa Lonkan jättämän sovintoesityksen. Sovittelijan johdolla neuvotteluja voidaan jatkaa aikaisintaan ensi viikon maanantaina.

Lentäjät ovat vaatineet mm. vapaapäivien lisäämistä ja muita työaikajärjestelyjä. Heidän mukaansa päivystysjärjestelmän vuoksi ulkomailla oloa voi tulla yli 20 päivää kuukaudessa.

Palkankorotustavoitteeksi on esitetty 22 prosenttia kolmen vuoden aikana. Vaatimuksia perustellaan sillä, että korotuksia ei ole tehty neljään vuoteen.

Air Finlandin palveluksessa on 40 liikennelentäjää.

Lentäjien 8. helmikuuta aloittama ylityökielto jatkuu edelleen. Työehtosopimusneuvotteluja on käyty marraskuusta lähtien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.