Lenkkareilla rajattu käyttöaika – tarkista juoksetko vanhentuneilla kengillä!

Juoksetko liian vanhoilla kengillä? Juoksukengilläkin on parasta ennen päiväys, Women's Health muistuttaa.

Lenkkareiden kulumiseen vaikuttavat esimerkiksi kehosi paino, kengän laatu, käyttöympäristö ja harrastamasi liikuntalaji lehden haastattelema jalkalääkäri Phillip Vasyli kertoo. Vanha kenkä ei enää tue jalkaa kuten sen kuuluisi.

Kuluma näkyy ennen kaikkea kengänpohjallisessa, joka linttaantuessaan menettää iskunvaimennusominaisuutensa. Lisäksi urheilukengissä käytetyt liimaukset ja sisämateriaalit vanhenevat, ja voivat Vasylin mukaan haurastua jo puolessa vuodessa.

Vasyli neuvoo, että esimerkiksi juoksijan kannattaa uusia lenkkarinsa 500-700 kilometriä niillä pingottuaan. Kävelykäytössä kenkä kestää kauemmin, sillä siihen kohdistuu vähemmän iskuja. Vasylin mukaan noin 800 kilometrin käyskentelyn jälkeen kenkäpari alkaa silti näyttää vanhenemisen merkkejä.

Mikäli käyttää urheilukenkiä kuntosalilaitteissa, kuten stepperillä, iskut jäävät vähäisemmiksi ja kengän käyttöikä on pidempi. Sen sijaan esimerkiksi tanssillisessa urheilussa kulutus on yhtä kovaa kuin kävelylenkeillä.

Vasyli neuvoo luottamaan omiin tuntemuksiinsa. Uusi urheilukenkä tuntuu jalan alla pehmustetulta ja joustavalta, kuten sen kuuluukin. Siinä vaiheessa kun kengänpohja tuntuu jalassa kovalta, kiinteältä ja joustamattomalta, on aika hankkia uudet lenkkarit.

Juoksutekniikka kuntoon! Katso vinkit

Lue myös:

    Uusimmat