Leivo vapun munkit ja tippaleivät itse!

Vappuherkut ovat tunnetusti rasvaisia – mutta koska vappu on vain kerran vuodessa, ota ilo irti kaloripitoisista makupaloista!

Munkkien leipominen ja paistaminen ei ole hankalaa, etenkin kun ottaa avuksi pakastetaikinan. Tärkeää on muistaa ottaa taikina sulamaan ajoissa ja kohottaa sulaneita levyjä ennen leipomista. Tuloksena syntyy kuohkea ja maistuva munkki!

Nopeat munkit

16 kappaletta
1 pkt Myllyn Paras pullataikinalevyjä (8 levyä)
Paistamiseen kasviöljyä
Pinnalle sokeria

Sulata ja kohota taikinalevyt lämpimässä, vedottomassa paikassa, esimerkiksi 40-asteisessa uunissa peitettynä leivinliinalla.

Kun taikinalevyt ovat kohonneet kaksinkertaiseksi, leikkaa jokainen levy kahdeksi neliöksi. Pyörittele neliöistä pikkupullia.

Halutessasi tee niihin reikä kahden sormen avulla painaen pullan keskelle reikä ja pyöritellen se isommaksi reiäksi eli näin muodostuu munkkirinkeli. Kohota munkit vähintään puoli tuntia peitettynä lämpimässä paikassa,

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon.

Varo, että rasva ei kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit heti sokerissa. Voit painaa pyöreisiin kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa sisään.

Rahkamunkit

Munkkeja voi myös tuunata esimerkiksi rahkalla. Se tuo taikinaan mukavan lisämausteen, ja munkeista voi myös leipoa pyöreitä palloja, jolloin rahkatäyte sopii munkkien sisään.

Noin 30 kpl
Rahkamunkkitaikina:
2 dl vettä, simaa tai maitoa
1 tlk maitorahkaa (250 g)
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 10 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 650 g)
1 dl pullomargariinia tai voisulaa

Paistamiseen: kasviöljyä

Pinnalle: sokeria

Rahkatäyte:
1 tlk maitorahkaa (250 g)
0,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 muna
150 g vadelmahilloa

Kuumenna neste kiehuvaksi esim. mikrossa, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva tähän. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän.

Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180 asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä. Mikäli haluat munkkirinkeleitä, tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan, paista molemmin puolin nämäkin.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.

Sekoita täytteen ainekset ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään. Hillon ja rahkaseoksen voi laittaa munkin sisään myös erikseen tai niistä voi käyttää vain toista täytettä.

Perinteiset tippaleivät

Tässä ohjeessa tippaleivät on tehty simaan, eli resepti on maidoton. Tippaleipätaikina on helppo tehdä, mutta rasvassa paistamisen kanssa vaaditaan tarkkuutta!

noin 10 kpl riippuen koosta, maidottomia
4 munaa
2 rkl sokeria
2 dl simaa
4 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½-1 tl suolaa

Paistamiseen: 1 plo ruokaöljyä (noin 1 litra)

Pinnalle: vaniljasokerilla maustettua tomusokeria

Sekoita munat ja sokeri. Lisää sima sekä jauhot, johon leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi, sen kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa. Kuumenna rasva padassa, ole varovainen. Voit kokeilla rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa.

Upota rasvaan 2-3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä (joista kansi ja pohja on poistettu) tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Kaada taikina muovipussiin ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy n. 2 mm:n reikä. Puserra pussista rasvassa oleviin muotteihin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin, melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin /tölkin /kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin.

Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle. Seulo jäähtyneille tippaleiville vaniljasokerilla maustettua tomusokeria. Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, etteivät ne sitkisty. Tarjoile siman kanssa.

Reseptit ja kuvat: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja