Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Leivo vapun munkit ja tippaleivät itse!

Kuva: Myllynparas Oy.
Kuva: Myllynparas Oy.
Julkaistu 20.04.2009 15:20(Päivitetty 25.04.2012 11:40)

Vappuherkut ovat tunnetusti rasvaisia – mutta koska vappu on vain kerran vuodessa, ota ilo irti kaloripitoisista makupaloista!

Munkkien leipominen ja paistaminen ei ole hankalaa, etenkin kun ottaa avuksi pakastetaikinan. Tärkeää on muistaa ottaa taikina sulamaan ajoissa ja kohottaa sulaneita levyjä ennen leipomista. Tuloksena syntyy kuohkea ja maistuva munkki!

Nopeat munkit

16 kappaletta
1 pkt Myllyn Paras pullataikinalevyjä (8 levyä)
Paistamiseen kasviöljyä
Pinnalle sokeria

Sulata ja kohota taikinalevyt lämpimässä, vedottomassa paikassa, esimerkiksi 40-asteisessa uunissa peitettynä leivinliinalla.

Kun taikinalevyt ovat kohonneet kaksinkertaiseksi, leikkaa jokainen levy kahdeksi neliöksi. Pyörittele neliöistä pikkupullia.

Halutessasi tee niihin reikä kahden sormen avulla painaen pullan keskelle reikä ja pyöritellen se isommaksi reiäksi eli näin muodostuu munkkirinkeli. Kohota munkit vähintään puoli tuntia peitettynä lämpimässä paikassa,

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon.

Varo, että rasva ei kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit heti sokerissa. Voit painaa pyöreisiin kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa sisään.

Kuva: Myllyn Paras Oy

Rahkamunkit

Munkkeja voi myös tuunata esimerkiksi rahkalla. Se tuo taikinaan mukavan lisämausteen, ja munkeista voi myös leipoa pyöreitä palloja, jolloin rahkatäyte sopii munkkien sisään.

Noin 30 kpl
Rahkamunkkitaikina:
2 dl vettä, simaa tai maitoa
1 tlk maitorahkaa (250 g)
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 10 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 650 g)
1 dl pullomargariinia tai voisulaa

Paistamiseen: kasviöljyä

Pinnalle: sokeria

Rahkatäyte:
1 tlk maitorahkaa (250 g)
0,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 muna
150 g vadelmahilloa

Kuumenna neste kiehuvaksi esim. mikrossa, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva tähän. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän.

Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180 asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä. Mikäli haluat munkkirinkeleitä, tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan, paista molemmin puolin nämäkin.

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.

Sekoita täytteen ainekset ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään. Hillon ja rahkaseoksen voi laittaa munkin sisään myös erikseen tai niistä voi käyttää vain toista täytettä.

Perinteiset tippaleivät

Tippaleivät. Kuva: Myllyn Paras Oy.Tippaleivät. Kuva: Myllyn Paras Oy.

Tässä ohjeessa tippaleivät on tehty simaan, eli resepti on maidoton. Tippaleipätaikina on helppo tehdä, mutta rasvassa paistamisen kanssa vaaditaan tarkkuutta!

noin 10 kpl riippuen koosta, maidottomia
4 munaa
2 rkl sokeria
2 dl simaa
4 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½-1 tl suolaa

Paistamiseen: 1 plo ruokaöljyä (noin 1 litra)

Pinnalle: vaniljasokerilla maustettua tomusokeria

Sekoita munat ja sokeri. Lisää sima sekä jauhot, johon leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi, sen kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa. Kuumenna rasva padassa, ole varovainen. Voit kokeilla rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa.

Upota rasvaan 2-3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä (joista kansi ja pohja on poistettu) tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Kaada taikina muovipussiin ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy n. 2 mm:n reikä. Puserra pussista rasvassa oleviin muotteihin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin, melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin /tölkin /kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin.

Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle. Seulo jäähtyneille tippaleiville vaniljasokerilla maustettua tomusokeria. Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, etteivät ne sitkisty. Tarjoile siman kanssa.

Reseptit ja kuvat: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

"Ei ole lahjomista": Kokenut koiratutkija korjaa harhaluulon koirien kouluttamisestaSaako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kiviKatariina Räikkösen Linnan juhlien asussa oli tärkeä viesti – tunnistitko?Miehet eivät kuuntele? Tutkimus: Kissat joutuvat maukumaan miehille enemmän kuin naisilleNäitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:01
    Koirat

    "Ei ole lahjomista": Kokenut koiratutkija korjaa harhaluulon koirien kouluttamisesta

  • 16:38
    Ruoka

    Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?

  • 14:37
    Ruokaniksit

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi

  • 14:13
    Vammaiset

    Katariina Räikkösen Linnan juhlien asussa oli tärkeä viesti – tunnistitko?

  • 12:17
    Kissat

    Miehet eivät kuuntele? Tutkimus: Kissat joutuvat maukumaan miehille enemmän kuin naisille