Lapsivuodekuume-epidemia talttumassa

Streptokokki säilyy kosketuspinnoilla elinkykyisenä useita päiviä. Tartunnan on voinut siis saada mistä tahansa. Käsien pesu ehkäisee tämänkin pöpön leviämistä. Kaikki äidit ovat toipuneet.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa todettua lapsivuodekuumetta ei ole enää esiintynyt. A-streptokokin aiheuttama infektio löydettiin marraskuun alussa kolmelta äidiltä heti synnytyksen jälkeen. Kaikki äidit ovat jo toipuneet infektiosta.

Tartunnan lähde ei ole kuitenkaan vielä selvinnyt. Taudin aiheuttanut streptokokki kuuluu harvinaiseen T13-alatyyppiin. Epidemian lähde ja tartuntatapa pyritään saamaan selville jatkotyypityksen avulla. Tulokset valmistuvat ensi viikolla.

Suomessa on raportoitu vuoden 1965 jälkeen 18 leikkauksen tai synnytyksen jälkeistä epidemiaa, joissa tartunnan lähteenä on ollut oireeton henkilökuntaan kuuluva kantaja.

Kuopion yliopistosairaalassa on epidemian vuoksi kiinnitetty erityistä huomiota hygieniaohjeisiin sekä tehostettu hygieniatilojen huoltoa.

-A-streptokokki voi säilyä myös kosketuspinnoilla useita päiviä. Tämä tarkoittaa sitä, että tartunnan voi saada myös epäsuorasti ympäristöstä. Näin ollen sekä henkilökunnan että potilaiden käsihygienian merkitys edelleen korostuu, kertoo apulaisylilääkäri Irma Koivula Kysin infektioyksiköstä.

Suomessa esiintyy A-streptokokin aiheuttamaa lapsivuodekuumetta äärimmäisen harvoin. Sen sijaan A-streptokokki on aiheuttanut tänä vuonna jo yli 170 muuta vakavaa infektiota, joissa streptokokki on todettu potilaan veressä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat