Lapinlahden kentälle Mondo-pinnoite

Suomalaiset yleisurheilijat pääsevät vihdoin kilpailemaan ja harjoittelemaan Mondo-pintaisella kentällä myös Suomessa. Lapinlahden yleisurheilukentälle valmistuu uusi pinnoite kesäkuun loppuun mennessä.

Mondo-pinnoite on suomalaisille tuttu kymmenen viime vuoden arvokisoista, ja myös Sydneyn olympialaisissa kilpaillaan Mondolla. Materiaali on ollut erityisesti pikajuoksijoiden ja hyppääjien mieleen.

Lapinlahdella on tosin tehty Mondon kanssa kompromissi, jotta kestävyysjuoksijatkin hurmaantuisivat rataan. Radan vaimennusprosentti (41 prosenttia) on selvästi suurempi kuin esimerkiksi olympia-areenalla (36 prosenttia).
- Olemme tehneet tällaisen kompromissin tilaajan pyynnöstä. Tilaaja saa Mondo-pinnan tilaamillaan ominaisuuksilla sääntöjen puitteissa, Mondo-yhtiön urheiluosaston johtaja Andrea Vallauri kertoi.

- Radat ovat erilaisia. Esimerkiksi Sydneyn olympialaisissa radan vaimennusprosentti on suurempi kuin pikajuoksijoita ihastuttaneella Atlantan olympia-areenalla 1996, Vallauri jatkoi.

Kompromissista huolimatta Vallauri vakuutti, että pikajuoksijat etenevät vinhaa vauhtia Lapinlahden radalla.
- Lapinlahden rata sopii kestävyysjuoksijoille, mutta se on myös nopea, Vallauri sanoi.

Suomessa on aiemmin voinut harjoitella Mondo-pinnalla laajemmassa mitassa vain Vaasan Botnia-hallissa.
Lapinlahden kenttähanke maksaa 2,3 miljoonaa Suomen markkaa. Lapinlahden kunta kattaa siitä 1,5 miljoonaa, Lapinlahden Veto, Lapinlahden Eliittikilpailut (Savo Games) ja Opetusministeriö loput.
- Mondo-kentän saaminen Suomeen on yleisurheilijoille erittäin tärkeä asia. Varsinkin pikajuoksuissa ja hypyissä tuntuman saaminen arvokisoissa käytössä olevaan pinnoitteeseen on ensiarvoiseen tärkeää, sanoo Urheiluliiton SUL:n pikajuoksujen päävalmentaja Petteri Jouste.

- Vastoin yleistä käsitystä Mondo-pinta soveltuu harjoitus- ja kilpailukäyttöön. Esimerkiksi Kari Louramo harjoitteli koko viime syksyn ja alkutalven Mondolla ja kertoi, että hänen akillesjänteensä on paremmassa kunnossa kuin aikoihin, koska kontakti Mondolla harjoitellessa on pysynyt terävänä, Jouste sanoo.

Lisäksi Jouste muistutti, että Mondo pakottaa juoksijan kehittämään tekniikkaansa. Rata rankaisee huonosta tekniikasta ja palkitsee jalan oikeanlaisen pyyhkäisyn.

Mondon on epäilty sietävän huonosti pakkasta, mutta Göteborgissa ja jopa Alaskassa Yhdysvalloissa kentät ovat kestäneet käyttöä ja säiden vaihtelua hyvin.

Lapinlahden uusittu kenttä on ensi kerran testissä Savo Gamesissa 16. heinäkuuta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja