Mainos

Lapin joet tulvivat

Pohjois-Suomessa eletään harvinaista tulvakevättä. Lämpimät säät ovat saaneet jäät liikkeelle joissa samaan aikaan koko Lapin alueella. Jääpadot ovat viimepäivinä nostaneet hetkittäin vettä rannoille ja kastelleet kesämökkejä, mutta suuremmilta vahingoilta on toistaiseksi vältytty.

- Viime viikon tämä nopea lämmön kehittyminen ja lämpöaalto vaikutti sen verran, että virtaamat lähti jyrkkään nousuun kaikilla Lapin suurilla joilla, elikä tällä hetkellä on tilanne päällä oikeastaan kaikilla joilla, Simojoella, Tornionjoella, Kemijoella, Ounasjoella ja sitten myös ylhäällä Ivalojoella ja Tenojoellakjin jäät jo liikehtivät, työpäällikkö Jukka Kuoksa Lapin ympäristökeskuksesta kertoo.

Vaikka jääpatoja on syntynyt monin paikoin, ne on saatu laukaistua tai ne ovat lauenneet itsestään ennen suurempien vahinkojen syntymistä.

Ounasjoki on vapautunut jäistä nyt jo yli 100 kilometrin matkalta. Jääpatoja voi vielä muodostua esimerkiksi Yläkemijoella Savukosken ja Pelkosenniemen alueilla, missä ne voivat hetkittäin nostaa veden pintaa. Lapin jokien virtaamat nousevat lähipäivinä vain vähän keskimääräistä tulvakevättä isommiksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.