Mainos

Lämpökuolemiin ei tarvita hellettä - suomalaisissa taloissa vaarallisen kuuma

Lämpö aiheuttaa Suomessa satoja, jopa tuhat kuolemaa kesäisin. Yksi iso syy lämmön vaaroihin on se, että suomalaiset talot ovat huonosti viilennettyjä.

Lämmin sää aiheuttaa kesän lämpöisyydestä riippuen jopa tuhat ylimääräistä kuolemaa vuosittain. Asiantuntijan mukaan tähän ei tarvita edes kuumaa ulkolämpötilaa, lämmin riittää.

– Lämmin ympäristö alkaa aiheuttaa terveyshaittoja 20 lämpöasteen jälkeen. Haitat ovat sairauksien oireita, kohtauksia ja pahimmillaan kuolemantapauksia. Huonokuntoiset, vanhukset sekä sydän- ja verisuonitauteja ja hengityselinsairauksia sairastavat ovat näiden riskiryhmässä, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin erityisasiantuntija, professori Juhani Hassi sanoo.

Oulussa kerrottiin hankkeesta, josta saatavien tulosten avulla yritetään tunnistaa ja ehkäistä lämmön aiheuttamia terveyshaittoja entistä paremmin.

Taloissa vaarallisen kuuma

Hassin mukaan suomalaiset eivät osaa suojautua lämmön aiheuttamilta terveyshaitoilta, koska maatamme ei pidetä ilmastoltaan erityisen lämpimänä.

– Yksi iso syy terveyshaittoihin ja kuolemiin näyttää olevan se, että kesällä suomalaisten rakennusten sisätilat lämpenevät liikaa. Vaikka ulkona on vain 20 astetta lämmintä, voi sisällä olla jo hellelukemat 25 astetta. Kun tällaisia ja suurempia lukemia on pitkään, ovat riskiryhmät vaarassa. Ihmisten pitäisi voida asua ja työskennellä viileissä tiloissa, sanoo Juhani Hassi.

Ratkaisuina ongelmiin olisivat muun muassa ilmastoinnin parantaminen ja ympärivuorokautisesta tuulettamisesta huolehtiminen. Säleverhot on hyvä pitää suljettuina päivän ajan. Sisällä pitäisi pukeutua kevyesti ja muistaa juoda, sillä nestehukka on kuumassa kova.

Turvotusta, pyörrytystä, lämpöhalvauksia

Lämpömukavuuden yläraja laskee nopeasti iän myötä. 25-vuotiaat alkavat tuntea olonsa epämukavaksi 23 asteen jälkeen, mutta 75-vuotiaat jo 15 asteessa.

– Varsinaisia kuumasairauksia alkaa ilmetä 25 lämpöasteen jälkeen. Niitä ovat mm. kuumakutina, turvotus, pyörrytys, kouristukset, uupumus ja lämpöhalvaus. Näiden sairauksien riski koskee kaikkia, myös terveitä, mutta erityisen suuri riski on huonokuntoisilla, vanhuksilla ja kroonisesti sairailla. Kuumasairaudet ovat Suomessa harvinaisia, kun taas lämpimän ympäristön aiheuttamat moninaiset terveyshaitat riskiryhmille ovat varsin yleisiä.

Hassin mukaan kylmän ja kuuman ilman aiheuttamat terveyshaitat ovat jääneet terveydenhuollossa vähälle huomiolle. Suomessa onkin nyt käynnissä valtakunnallinen hanke, jonka avulla pyritään ehkäisemään näitä haittoja. Joensuun, Kolarin ja Oulunkaaren terveyskeskuksissa alkaneessa hankkeessa terveyskeskusten henkilökuntaa valmennetaan tunnistamaan lämpimästä aiheutuvia terveyshaittoja ja ehkäisemään ja hoitamaan niitä. Kansalaisille on jo avattu sivusto, jossa kerrotaan kuumuuden riskeistä ja niiden ehkäisystä.

Hanketta toteuttavat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Oulun yliopiston ympäristölääketieteen ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus, Kolarin, Oulunkaaren ja Joensuun terveyskeskukset sekä Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.