Lama kurittaa takseja - Helsingissä asiakkaita viidennes vähemmän

Taksien asiakasmäärät ovat pudonneet koko maassa vuoden takaisesta kymmenellä prosentilla. Pahin tilanne on pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla asiakkaita on jopa viidennes vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Suomen taksiliiton hallintopäällikkö Timo Koskinen uskoo työttömyyden lisääntyvän.

- Se vaikuttaa tietysti siten, että ensimmäiseksi vieraan työvoiman tarve vähenee eli mahdollisesti jonkun verran työttömyys lisääntyy ja tietysti ääritapauksessa myös yrittäjätoiminta loppuu, jos kysyntää ei ole riittävästi, sanoo Koskinen.

Samaan aikaan kun asiakasmäärät vähenevät, lääninhallitukset myöntävät lisää taksilupia. Viime vuonna taksien määrä kasvoi kahdeksalla prosentilla, tänä vuonna noin prosentilla. Esimerkiksi Helsinkiin tuli tämän vuoden alusta lähes sata uutta taksia. Etelä-Suomen lääninhallituksen ylitarkastaja Juhani Hallenberg sanoo, että taksien saanti on turvattava myös vilkkaan kysynnän aikana.

- Se merkitsee sitä, että meidän piti tehdä tasokorotus taksien määrään, perustelee Hallenberg.

Ruuhka-aikoina jonot pitkiä

Asiakkaitten kannalta tilanne on kaksijakoinen. Kun taksin tarve on suurimmillaan, esimerkiksi viikonloppuyönä, jonossa pitää edelleen seistä pitkän aikaa. Suomen taksiliiton hallintopäällikkö Koskinen tuntee ongelman.

- Meillä on tällä hetkellä valitettavasti liikaa taksilupia. Sitä kysyntää ei tulla tässä maassa todennäköisesti ikinä tyydyttämään, niin että niitä jonoja ei olisi.

Heinäkuun alussa mittariautojen taksat nousivat 2,7 prosenttia.

Katso Mari Haaviston juttu (Kymmenen uutiset 31.7.2009)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja