Mainos

Lakiuudistus helpottanee ulosottomiesten työtä

Tulevan lakiuudistuksen uskotaan vähentävän ulosottomiesten jalkatyötä. Jyväskylässä maksamattomia sakkoja perittiin rallimiehiltä.

Ulosottolain toinen osa uudistuu ensi keväänä. Uudistuksessa pyritään siihen, että ulosotto olisi tuloksellinen, nopea ja edullinen sekä velallisen omatoimista suoritusta tukeva.

Tavoitteena on siirtyä velalliskohtaiseen asioiden hoitoon, jossa yhden velallisen kaikki ulosottoasiat keskitettäisiin samalle ulosottomiehelle. Lisäksi uudistuksen myötä halutaan edistää sähköistä asiointia sekä muutoinkin uudistaa ulosottomenettelyä aikaisempaa joustavammaksi ja edullisemmaksi.

"Ulosottomiehet tekevät eräänlaista salapoliisityötä"

Ihmiset laiminlyövät eniten veroja, vakuutuksia, sakkoja ja kännykkälaskuja. Ulosottovirastossa odotellaan jo vuoden kiireisintä aikaa, veronpalautusten maksua.

- Työn määrä ei ole ainakaan vähenemään päin. Ja tapaukset tuntuvat vaikeutuvan koko ajan. Yksi avustava ulosottomies hoitaa keskimäärin 4000 asiaa vuodessa. Ulosottomiehen normaali työ on rahasaatavien perintää. Keräämme velallisista tietoja eri lähteistä eli se on eräänlaista salapoliisityötä, kertoo avustava ulosottomies Satu Kautto-Leppänen Jyväskylän kihlakunnan ulosottovirastosta.

Rekistereiden kahlaamisen lisäksi ulosottomies kolkuttelee joskus oville. Ulosottomies jalkautuu virastosta keskimäärin muutamia kertoja viikossa. Eniten ulosottomiehiä jalkauttavat häädöt, mutta myös sakkoja peritään kotien ovilla.

Rallimiehet maksoivat sakkonsa

Tällä viikolla Jyväskylässä ulosottomiehet etsivät kaksi rallitähteä. Markko Märtinilla ja Didier Auriolilla oli rästissä muutaman vuoden vanhat sakot. Yleensä sakot saadaan perittyä helposti, koska ne voidaan muuttaa vankeudeksi.

- Oikeusrekisterikeskus lähetti nämä ulosottoon perittäväksi. Nämä ulkomaalaisten sakot ovat yleisesti ottaen ongelmallisia. Jos he eivät halua maksaa, sakkojen perimiseen ei ole mitään keinoja. Lainsäädäntöä tulisi muuttaa niin, että ulkomaalaisen on maksettava sakkonsa heti sakotustilanteessa, arvioi kihlakunnanvuoti Jarmo Kivistö Jyväskylän kihlakunnan ulosottovirastosta.

Molemmat rallikuskit ovat nyt velvoitteensa hoitaneet.

- Aluksi kieltäydyin maksamasta, koska kaksi vuotta sitten rallikuljettajia yritettiin jatkuvasti ottaa kiinni. Tutkia oli joka paikassa. Se ei ollut normaalia. Kartturini maksoi puolestani, Auriol paljastaa.

Mahdolliset tulevat sakkonsa Auriol sanoo olevansa valmis maksamaan heti.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.