Laiton siirtolaisuus esillä Tampereen Välimeri-kokouksessa

Siirtolaisongelmaan tarjottiin ratkaisuksi rikkaiden ja köyhien maiden välisen kuilun kaventamista. Toisaalta esitettiin, että uuden siirtolaispolitiikan ytimeen pitää nostaa siirtolainen itse ja kiinnitettävä huomio myös siirtolaisten oikeuksiin. Euroopassa arvioidaan olevan kolme miljoonaa laitonta siirtolaista.

"Laiton siirtolaisuus ei ole vain rajavalvontaa. On myös katsottava, miksi ihmiset lähtevät kotimaistaan", sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja Tampereen Välimeri-ulkomiministerikokouksessa. Hän korosti köyhyyden lieventämisen merkitystä laittoman siirtolaisuuden vähentäjänä. Tuomioja mainitsi myös, että on selvitettävä kuinka kehittää laillista maahanmuuttoa EU:hun.

Siirtolaisuus oli yksi tänään esille nousseista puheenaiheista. EU on erityisen huolissaan Välimeren yli tulevasta laittomasta siirtolaisuudesta.

Linnoituksesta innovaatioiksi

Esimerkiksi Espanjaan on saapunut tänä vuonna jo lähes 30 000 afrikkalaista. Euroopassa arvioidaan olevan kolmisen miljoonaa laitonta siirtolaista. Eurooppalaiset ovat korostaneet puheissaan ja toimissaan turvallisuutta. EU:n rajavalvontavirasto Frontex partioi Välimerellä aluksin ja lentokonein yrittäen estää Afrikasta tulevia luvattomia meren ylittäjiä.

Ranskan ulkoministerin Philippe Douste-Blazyn mukaan Kanarian saarille saapuneet laittomat siirtolaiset ovat vain pisara meressä, ellei laittoman siirtolaisuuden syihin puututa. "Rikkaiden ja köyhien maiden välistä kuilua on kavennettava".

Monissa kansalaisjärjestöissä EU-maiden turvallisuutta korostava suhtautuminen on väärä."Siirtolaisuus ei ole vain kysymys, jota pitäisi välttää. Siirtolaisuus on realiteetti. On tunnustettava, että myös siirtolaisilla on oikeuksia", sanoo espanjalaisen ACSUR-kansalaisjärjestön edustaja José Moisés Martín Carretero.

Hänen mielestään uuden siirtolaispolitiikan ytimeen pitää nostaa siirtolainen itse. "Eivät yhä vahvemmat rajat estä (laittomien) siirtolaisten tuloa, he keksivät aina uusia keinoja päästä Eurooppaan", Martín Carretero sanoo.

Hän toteaa, että siirtolaisten oikeuksiin on myös kiinnitettävä huomiota niin kutsutuissa transit-maissa - kuten Marokko ja Libya - joiden kautta laittomat siirtolaiset yrittävät päästä Eurooppaan. "Se ei tarkoita vain ruokaa ja suojaa pään päälle, vaan perusoikeuksien kunnioittamista", Martín Carretero sanoo. Hän korostaa kansalaisyhteiskunnan merkitystä siirtolaisasioiden käsittelemisessä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat