Lahjakkaan lapsen kasvattaminen on onnekas haaste

Erityisen lahjakkaan lapsen kasvattaminen voi olla samaan aikaan palkitsevaa ja stressaavaa. Tällaisessa tilanteessa olevia perheitä seurataan AVAn ohjelmassa Huippulahjakkaat lapset.

Lahjakas lapsi haastaa vanhempansa jatkuvilla kysymyksillä ja toisinaan myös vanhemman auktoriteetin kyseenalaistamisella.

Kuinka vanhemmat voivat parhaiten tukea huippulahjakkaan lapsen henkistä kehitystä, mutta samalla pitää huolen siitä, että lapsi saa olla lapsi riittävän pitkään?

Auta lastasi löytämään häntä kiinnostavia asioita.

Erilaisissa harrastuksissa tukeminen on tärkeää taitojen kehittymisen kannalta. Vanhempien tulisi kannustaa lahjakasta lasta tutustumaan luontoon, musiikkiin ja liikuntaan, ei ainoastaan matemaattisiin aineisiin tai tieteeseen.

Puhu ja kuuntele lastasi kunnioittavasti.

Siitä lähtien, kun lapsi osaa puhua, hän saattaa esittää kysymyksiä ja kyseenalaistaa vanhemman auktoriteetin. Yleensä paras tapa suhtautua tilanteeseen on kunnioittaa lapsen mielipidettä. Muista silti, että hän on vasta lapsi ja sinä vastuullinen vanhempi, jonka tehtävä on kasvattaa hänet. Lapsen täytyy oppia ymmärtämään, että sinä olet perheen pää.

Ole positiivinen.

Keskustele lapsen kanssa, opeta positiiviseen ilmapiiriin ja kompromisseihin. Ole joustava silloin, kun se on mahdollista.

Ole lapsesi asiantunteva puolestapuhuja.

Mitä älykkäämpi lapsi on, sitä monimutkaisempia hänen ajattelunsa ja emotionaaliset tarpeensa saattavat olla jo varhain. Selitä asia esimerkiksi lapsen koulussa. Opettajien ja muiden aikuisten on tärkeä tietää, miten parhaiten tukea lahjakkaan lapsen henkistä kehitystä.

Dokumentti Huippulahjakkaat lapset AVAlla 28.2. klo 21.00–22.00.

AVA

Lue myös:

    Uusimmat