Mainos

Lähes kolmannes suomalaisista ei usko evoluutioteoriaan

Tiedelehti Sciencessa julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat kehitysoppiin epäilevämmin kuin monet eurooppalaiset tai japanilaiset.

Kaksi suomalaista kolmesta pitää evoluutioteoriaa eli kehitysoppia paikkaansa pitävänä selityksenä maan päällä elävien lajien synnystä. Noin 30 prosenttia puolestaan pitää evoluutio-oppia vääränä.

Tiedelehti Sciencessa julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaisten suhtautuminen kehitysoppiin on paljon epäilevämpää kuin monissa muissa Euroopan maissa tai Japanissa. Evoluutioteorian kannatus Suomessa on 34 maassa tehtyjen mielipidemittausten mukaan keskitasoa.

Yhdysvallat eroaa Jon D. Millerin, Eugenie C.Scottin ja Shinjo Okamoton tutkimuksen mukaan voimakkaasti kaikista muista teollisuusmaista. Yhdysvalloissa vain 40 prosenttia aikuisista pitää kehitysoppia totena ja 39 prosenttia vääränä. Ainoastaan turkkilaiset suhtautuvat kehitysoppiin yhdysvaltalaisia epäilevämmin.

Vankin kannatus kehitysopilla on muissa Pohjoismaissa. Islannissa, Tanskassa ja Ruotsissa yli 80 prosenttia kansalaisista pitää kehitysoppia oikeana. Lähes yhtä suurta sen kannatus on Ranskassa, Japanissa ja Britanniassa.

Vähiten evoluutioteorian vastustajia on Islannissa ja Japanissa, joissa kummassakin alle kymmenen prosenttia aikuisista pitää sitä vääränä.

Sciencen julkaisemassa tutkimuksessa on verrattu Yhdysvalloissa vuodesta 1985 lähtien tehtyjä mielipidetiedusteluja yhdeksässä Euroopan maassa 2002 tehtyyn kyselyyn, 32 Euroopan maassa 2005 tehtyyn kyselyyn ja Japanissa 2001 tehtyyn kyselyyn.

Evoluutio-oppi eli kehitysoppi on tavallisesti käytetty nimi Charles Darwinin alun perin kehittämälle tieteelliselle selitysmallille kaikkien maan päällä elävien lajien synnystä. Kehitysopin käännekohtana ja perustana pidetään Darwinin kirjaa Lajien synty, joka ilmestyi vuonna 1859. Darwin osoitti kirjassaan, että ihmiskuntakin on osa luontoa eikä mikään muusta luonnosta erillinen ilmiö.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja