Mainos

Lääkärintodistus vain ensimmäistä käsiaselupaa hakevilta

Lääkärintodistus vaaditaan jatkossa aina vain ensimmäistä käsiaselupaa hakevilta. Sisäministeriö ilmoitti ohjeistuksen muuttamisesta tänään. Lääkärinlausuntoa voidaan kuitenkin edelleen vaatia myös muilta aselupaa hakevilta.

Käytäntöä muutettiin, koska lääkäreillä ei ole riittävästi resursseja lupien myöntämiseksi.

- Pääsyynä on ollut se, että lääkärintodistusten hankkiminen on osoittautunut aika hankalaksi, toteaa Sisäasianministeriön projektipäällikkö Mika Lehtonen.

Aiemmin lääkärintodistuksen esittämistä vaadittiin kaikilta käsiaseluvan hakijoilta.

Lääkärintodistus tarvitaan hakijan soveltuvuuden arviointiin.

- Lääkäritodistus on yksi työkalu aseluvan hakijan henkilökohtaisen sopivuuden arvioimiseksi. Lupaviranomainen tietysti arvioi hakijan sopivuutta aseen omistajaksi myös eri rekisteritietojen ja haastattelun perusteella, toteaa Lehtonen.

Lääkärin lausunnosta pitää ilmetä, onko hakijalla psyykkinen sairaus tai mielenterveydellinen ongelma, johon liittyy vaara vahingoittaa itseään ja muita.

- Kauhajoen kouluampumisen jälkeen todettiin, että käsiaseluvan hakijoilta on syytä edellyttää lääkärintodistusta säännönmukaisesti.

Nyt käytöntöä joudutaan kuitenkin jälleen muuttamaan.

Lupaviranomainen ratkaisee lääkärintodistuksesta huolimatta loppujen lopuksi oman harkintansa mukaan henkilön soveltuvuuden ampuma-aseluvan hallussapitoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.