Mainos

Laaja sähkökatkos Etelä-Suomessa

Sähköt olivat neljäkymmentä minuuttia poikki laajalla alueella pääkaupunkiseudulla eilisiltana. Vian syyn selvittäminen kestänee päiviä.

Sähkökatkos pimensi koko Helsingin 40 minuutiksi eilisiltana. Katkos alkoi kello 20.22 ja kesti noin 40 minuuttia. Viimeisetkin paikalliset sähkönjakelun keskeytykset päättyivät puoli kymmenen aikaan illalla.

Sähkökatko koski ainakin Helsinkiä, Vantaata, Sipoota ja Keravaa. Helsingin Energian verkkotoiminnan johtajan Risto Harjanteen mukaan on vielä epäselvää, miten paikallinen vika sähkönjakelussa voi laajeta koskemaan näin suurta aluetta. Syyn selvittäminen voi Harjanteen mukaan viedä päiväkausia.

Sähkökatkos sai alkunsa Kruununhaan sähköasemalta. Asema yhdistettiin suunnitelman mukaisesti huollon jälkeen verkkoon, kun Kruununhaan ja Suvilahden välisessä 110 kV:n kaapelissa ilmeni kytkennän yhteydessä tekninen vika, josta seurasi sähkökatkos.

Katkoksen takia mm. keskustan liikkeet, ravintolat, liikennevalot ja pankkiautomaatit pimenivät, ja junat, metro ja raitiovaunut seisoivat. Lentoliikennettä sähkökatkos ei haitannut.

Linnanmäen huvipuistossa parikymmentä ihmistä evakuoitiin Panorama-laitteesta. Yhden metrojunan matkustajat evakuoitiin tunnelia pitkin lähellä Hakaniemen metroasemaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa varavoimajärjestelmät lähtivät käyntiin heti katkoksen alkaessa.

Sähkökatkos on vaikeuttanut myös kaukolämmön toimittamista, minkä vuoksi osaan talouksia ei ole saatu kuumaa vettä aamullakaan. Vikaa korjataan parhaillaan, eikä ongelmien uskota jatkuvan enää kauan.

Turhat soitot härnäsivät hätäkeskusta

Kaupungin yhtäkkinen pimeneminen vilkkaimpaan lauantai-illan viettoaikaan ei kuitenkaan aiheuttanut suurempaa kaaosta. Helsingin pelastuslaitos sai tunnin sisällä 300 hälytystä, ja puhelut tukkivat hälytyskeskuksen.

Hätäkeskuksesta kuitenkin harmiteltiin, että pelkästään turhien tiedustelujen vuoksi jäi vastaamatta 90 hätäpuhelua numeroon 112. Näiden joukossa saattoi pelastuslaitoksen mukaan olla myös todellisia hätätilanteita.

Suurin sähköjen katkeamisen aikaan käynnissä ollut tapahtuma oli Senaatintorilla pidetty ylipormestarin populaarikonsertti, mutta sielläkin oli käytössä varavoimalat.

Pekkarinen: Helsingin paikallisverkon ongelma

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan Helsingin lauantaisessa pimenemisessä oli kyse nimenomaan Helsingin paikallisverkon ongelmista.

- Missään vaiheessa kantaverkon kyky toimittaa sähköä Helsingin alueelle ei ollut miltään osin vaarantunut, Pekkarinen painottaa.

Katkos oli hänen mukaansa tietenkin valitettava. Pekkarinen vakuuttaa, että sähkönjakelun järjestelmä on niin rakennettu, että kovin pitkäksi aikaa tai kovin suuri alue ei voi Suomessa tippua pois sähkönjakelun piiristä.

Helsingin taksikeskus tukkeutui tunneiksi

Taksin saaminen oli eilisiltana Helsingissä hankalaa aina puolille öin asti. Sähkökatkos sotki Helsingin taksikeskuksen toiminnan tyystin tunneiksi.

Vaikka tietokoneet saatiinkin toimimaan normaalisti jo puoli kymmenen jälkeen illalla, toimintaa jouduttiin jatkamaan useiden tuntien ajan yhden tilauslinjan varassa. -Tilanne oli melko toivoton, sillä asiakkaita pystyttiin palvelemaan yksi kerrallaan, vuoroesimies Sanna Rannikko sanoo.

Elisan kehityspäällikön Reijo Ahdin mukaan puhelinkeskus saatiin kuntoon kello 23 lauantaina.

Puhelimet mykkinä Vantaan Tikkurilassa ja Helsingin Kalliossa

Puhelinliittymiä oli vielä tänään aamupäivällä epäkunnossa Helsingissä Kalliossa ja Vantaalla Tikkurilassa eilisen sähkökatkoksen jälkeen.

Teleoperaattori Elisan kehityspäällikkö Reijo Ahti arvioi, että viat saadaan korjatuiksi iltapäivän aikana. Mykistyneitä liittymiä oli muutamalla tuhannella asukkaalla.

Elisan tietoon ei ollut sunnuntain puoleenpäivään mennessä tullut paljonkaan puhelinvaihdevikoja. -Suurin osa vaihteista on kuitenkin yritysten käytössä ja kokonaistilanne paljastuu vasta maanantaina. Tilanne kuitenkin on todennäköisesti jo korjaantunut siihen mennessä, Elisan viestintäpäällikkö Maarit Kujala sanoo.

Laajakaistayhteydet eivät katkenneet sähkökatkosten vuoksi.

Helsingin Sanomien jakelu myöhästyi sähkökatkon vuoksi

Helsingin Sanomien sunnuntainumeron jakelu myöhästyi eilisen sähkökatkoksen vuoksi.

Osa pääkaupunkiseudun lehdistä oli jaettu yhdeksältä ja jotkut alueet kymmeneen mennessä. Kymmenen jälkeen enää yksittäiset tilaajat joutuivat odottamaan lehteään.

Toimituspäällikkö Kimmo Pietisen mukaan jakelun myöhästyminen kosketti koko pääkaupunkiseutua tasaisesti. Sähkökatkoksen vuoksi painon tietojärjestelmät pysähtyivät ja niiden käynnistäminen vei aikaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.08.2003)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja