Mainos

La Nina -sääilmiötä odotetaan Aasiassa

La Nina -sääilmiön odotetaan tuovan tänä vuonna runsaita sateita Aasiaan. Meteorologien mukaan La Nina on kaksipiippuinen siunaus alueelle, jota on kiusannut sitä edeltäneen El Nino -ilmiön aiheuttama kuivuus.

Espanjaksi pikkutyttöä tarkoittava La Nina syntyy yleensä heti El Nino -vuosien jälkeen, eikä sitä pidetä niin tuhoisana. La Ninan aikana Tyynenmeren pintalämpötilat putoavat päiväntasaajan seudulla epätavallisen alhaisiksi, kun taas El Ninon aikana lämpötilat ovat poikkeuksellisen korkeat. Molemmat ilmiöt voivat sekoittaa pahasti normaaleja sääoloja.

Tulvia pelätään

Australialaisen ilmastotutkijan Rob Allanin mukaan La Ninan suurimmat vaikutukset tuntuvat Intianmeren ja Tyynenmeren rantavaltioissa. -Jos ilmiö on tullakseen, se tietää mahdollisesti valtaisia ongelmia, Allen sanoi. Säätieteilijät Bangladeshissa ja Nepalissa sanovat, että La Ninan vaikutukset tuntuvat jo maiden sääoloissa, mikä herättää pelkoja suurtulvista tälle vuodelle.

Nepalin trooppisilla alueilla on tullut päivittäin rankkasateita monsuunikauden alusta alkaen. Sateet ovat aiheuttaneet 12 ihmisen kuoleman, tulvia viljelysmailla sekä tievaurioita. Viranomaisten mukaan rankkasateiden jatkuessa riisi- ja muut sadot tuhoutuvat. Myös yli kolmannes Bangladeshin maakunnista kärsii tulvavesistä. Sateet ovat vaatineet 45 ihmisen hengen ja aiheuttaneet mittavia sato- ja omaisuusvahinkoja.

Kaakkois-Aasia kaipaa sateita

Kaakkois-Aasiassa sen sijaan La Nina toivotetaan tervetulleeksi. El Ninon aikaansaama kuivuus on kylvänyt hävitystä laajoilla alueilla: Tuhansia ihmisiä kuoli nälkään eräissä osissa Indonesiaa ja Filippiineillä, kun sadot kuihtuivat viljelysmailla. Indonesiassa kuivuuden mukana tulivat myös metsäpalot, joista kohonnut savu peitti Kaakkois-Aasian tiheään utuun suuren osan viime vuodesta. Wong Teo Suan Singaporen säälaitoksesta sanoi, että La Ninan tuomat kaatosateet vuoden lopulla ja ensi vuoden alkupuolella estäisivät tukehduttavan savusumun ilmaantumisen uudelleen. Thaimaa taas odottaa La Ninan kasvattavan maataloustuotantoaan. -La Nina tuo vain lisäsateita ja matalammat lämpötilat kuin tavallisesti, toisin kuin El Nino, joka saa täällä aikaan päinvastaiset vaikutukset, thaimaalainen säätieteilijä Munthan Brikshavana sanoi. El Ninoa on syytetty Pohjois-Thaimaan kuivuudesta, joka tuhosi riisisatoja viime vuonna.

La Ninan syntyminen vielä epävarmaa

Kaikki säätieteilijät eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä siitä, että La Nina -sääilmiö olisi kehittymässä eteläisellä Tyynellämerellä. Hongkongilaisen meteorologin K.C. Tsuin mukaan El Nino on heikkenemässä nopeasti ja ilmasto palaa todennäköisesti normaaliksi. Etelä-Kiinassa, Taiwanissa ja Hongkongissa on tänä vuonna runsaammin sateita kuin tavallisesti, mutta asiantuntijat lukevat kosteat kelit El Ninon syyksi.

Yli tuhat ihmistä on kuollut Kiinan eteläisissä maakunnissa toukokuusta lähtien. Alueella on satanut yli neljä kertaa niin paljon kuin tavallisesti. Viranomaiset arvioivat vahingot 84 miljardin juanin eli noin 54 miljardin markan suuruisiksi. Jos La Nina -ilmiö syntyy, niin se voi asiantuntijoiden mukaan tuoda lisää trooppisia myrskyjä Etelä-Kiinan alueelle, mutta sen vaikutus ei ole kuitenkaan kovin merkittävä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.