Kysyntä kasvanut reippaasti – munapula uhkaa Suomea

Suomen Siipikarjaliitto varoittelee pääsiäisenä uhkaavasta kananmunapulasta.

Siipikarjaliiton mukaan kananmunien kulutus on ollut reippaassa kasvussa, kun uusien tutkimustietojen perusteella myös terveellisyyskäsitykset ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Kananmunien kulutus on kasvanut viimeiset vuodet noin neljän prosentin vuosivauhtia ja nämä syyt yhdessä vaikuttavat siihen, että kananmunista saattaa olla ajoittaista pulaa varsinkin pääsiäisen aikaan, jolloin kysyntä on korkeimmillaan.

– Pääsiäinen on tyypillisesti kananmunien kulutuksen aikaa ja tuolloin kulutus kaksinkertaistuu. Kananmunien riittävyys pääsiäismarkkinoille on tänä keväänä haastavaa ja ajoittaista pulaa saattaa esiintyä. Kananmunia ei voi tuoda Suomen vähittäiskauppamarkkinoille, sillä meillä on käytössä muuta Eurooppaa tiukempi kananmunien salmonellakontrolli. Muista EU-maista vain Ruotsi yltää yhtä hyvään tilanteeseen, liitto toteaa tiedotteessaan.

Siipikarjaliiton mukaan kananmunatuotanto on läpikäynyt mittavan rakennemuutoksen kanojen hyvinvointiin liittyvän lainsäädännön myötä. Tämän myötä noin kolmasosa kanaloista lopetti viime vuoden loppuun mennessä tuotannon. Suomessa tuotetaan noin 63 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa ja kulutus henkeä kohti on runsaat kymmenen kiloa. Kokonaistuotantomäärän ennustetaan olevan tänä vuonna noin 2 miljoonaa kiloa vähemmän kuin viime vuonna

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja