Mainos

Kyrö-oikeudenkäynti päätökseen

Valtionsyyttäjä Pekka Koponen vaatii Kari-Pekka Kyrölle ehdollista vankeutta petoksesta ja salakuljetuksesta. Dopingjutun päätös annetaan ensi torstaina.

Valtionsyyttäjä Pekka Koponen vaatii Kari-Pekka Kyrölle ehdollista vankeutta. Kyrö on kiistänyt syytteet epo- ja kasvuhormonin salakuljetuksesta Hollannista Suomeen 1999 ja 2000. Toinen syyte liittyy petokseen niin sanotussa STT:n dopingjutun korvausoikeudenkäynnissä.

- Täällä maalataan kuva suomalaisesta dopingurheilusta ikään kuin Kyrö vastaisi kaikesta dopingista suomalaisessa hiihdossa. Kyröstä on tullut pelinappula. Kyllä on roskaämpäriä kaadettu päähän, Kyrön asianajaja Tero Matsinen totesi oikeudenkäynnissä.

Matsisen mukaan olennaista on rikoslain salakuljetuspykälän sanat "...tuo tai yrittää tuoda...".

- Ei ole näytetty, että epoa tai kasvuhormonia olisi tuotu maahan Kyrön toimesta, Ei ole näytetty, että kenelläkään olisi Kyröltä peräisin olevaa epoa tai kasvuhormonia hallussaan. Syyte on hylättävä, Matsinen vaati.

Matsinen kyseenalaisti vielä koko epon ja kasvuhormonin käytön.

- Epäilyt liittyvät korkeisiin hemoglobiiniarvoihin. Professori Juhani Leppäluoto sanoi, että korkeasta hemoglobiinista ei voi päätellä epon käyttöä. Muita selittäviä tekijöitä ovat alppimaja ja elimistön eri tilat.

- Vaikka uskoisitte, että epoa oli käytetty, pitää miettiä onko epo peräisin Kyröltä. Epo voi olla peräisin muualta. Esitutkinnassa on epäilty 1995-1996 farmakologista ohjelmaa, jossa on mainittu epo, mutta ei Kyröä. Kyrö oli tuolloin naisten valmentaja. En halua mainita nimiä keihin kyseinen ohjelma mahdollisesti liittyy. Lisäksi esitutkinnassa väitetään yhden edustusurheilijan hankkineen 1999 kuntosalimiehiltä epoa. Siinäkään ei mainita Kyröä, Matsinen sanoi.

Matsinen kyseenalaisti vahvasti hollantilaisen hormonimiehen Geraldus Meierin kertomuksen, joka liitti Kyrön epoon. Mies ei tullut oikeuteen todistamaan.

- Emme tiedä onko hän puhunut totta. Onko kuulemiseen ylipäätään liittynyt totuudessapysymisvelvollisuus? Kertomuksessa on ristiriitoja ja sisältö on vaihdellut. Meierin kertomuksella ei ole näyttöarvoa.

Valmennustietoutta ampullimuodossa

Tänään jutussa kuultiin myös asianomistajana olevan STT:n asianajajan Petteri Sotamaan lausunto. STT:n asema perustuu siihen, että Kyröä syytetään petoksesta, kun hän oli vaatimassa korvausta STT:n niin sanotussa doping-uutisoinnista 1998.

Sotamaa viittasi syyttäjä Koposen eiliseen loppulausuntoon, jonka mukaan näyttö Kyrön sotkeentumisesta dopingiin on oikeudenkäynnin aikana vahvistunut.

- Tässä jutussa valmennustietous on siirtynyt ampullimuodossa. Tämän voi rinnastaa mihin tahansa huumejuttuun. Missä huumejutussa meillä on selvitys hakumatkoista, maksuista ja puhelinyhteyksistä sekä vielä myyjien kertomukset, Sotamaa totesi.

Vantaan käräjäoikeus antaa päätöksensä jutussa ensi viikon torstaina.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.