Kynällä varustettu jättikännykkä MTV3:n testissä

Kun kännykän näyttö kasvaa yli viiden tuuman kokoiseksi, aletaan hiljalleen lähestyä tablet-tietokoneen käyttökokemusta.

Alle seitsemäntuumaisella näytöllä varustettu laite ei kuitenkaan ole kokonsa ja käyttötuntumansa puolesta vielä täysiverinen tabletti. 5-7 tuuman välimaastoon sijoittuvista laitteista onkin alettu käyttää epävirallista termiä "phablet". Phablet tulee englanninkielisistä sanoista phone ja tablet.

Ensimmäisiä phabletiksi luokiteltavia laitteita oli vuonna 2010 julkistettu Dell Streak. Android-käyttöjärjestelmää käyttävässä Streakissa on viiden tuuman näyttö. Hämmästelimme jo pari vuotta sitten sitä, pitäisikö laitetta kutsua kännykäksi vai tabletiksi.

Joka tapauksessa phablet-kategoriaan on alkanut virrata lisää eri valmistajien laitteita ja niiden suosio on ollut jopa yllättävän kovaa.

Tällä kertaa MTV3 Uutisten testattavana on 5,5-tuumaisella kosketusnäytöllä varustettu Samsung Galaxy Note II -Androidpuhelin. Kyseessä on todellinen phablet-laite sanan varsinaisessa merkityksessä: Laite on liian iso puhelimeksi ja liian pieni tabletiksi ja juuri tämä seikka tekee siitä niin kiehtovan.

Edeltäjäänsä suurempi näyttö

Note II on vuosi sitten markkinoille tulleen Galaxy Noten seuraaja. Voit lukea MTV3 Uutisten testin ensimmäisen sukupolven Notesta .

Samsung Note II

Uuden version näyttö on edeltäjäänsä 0,2 tuumaa isompi. Note II:n näytön resoluutio on kuitenkin yllättäen aiempaa pienempi, eli 720 x 1280 pikseliä. Ensimmäisen sukupolven Noten resoluutio oli puolestaan 800 x 1280. Käytännössä resoluution pienenemistä ei huomaa ja Note II:n näyttö on erittäin tarkka.

Note II:n näytön kehykset ovat minimaaliset ja laite on isommasta näytöstään huolimatta edeltäjäänsä kapeampi ja ohuempi. Korkeutta on sitä vastoin vajaat puoli senttiä enemmän ja painokin on kasvanut viidellä grammalla.

Note II muistuttaa rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan huomattavan paljon Samsungin nykyistä lippulaivapuhelinta Galaxy S III -mallia. Note II:ssa on kuitenkin tehokkaampi 1,6GHz:n neliydinprosessori ja lisäksi laitteen pohjasta saa vedettyä esiin ohjainkynän.

Note II:n käyttöjärjestelmänä on Android 4.1. Jelly Bean -versio, jonka päälle Samsung on ympännyt tyypilliseen tapaansa TouchWiz-käyttöliittymän.

Yhden käden käyttö hankalaa

Note II:ssa on valtava ja upean kuvanlaadun tuottava HD Super AMOLED-näyttö, jolta nettisurffailu sujuu niin hyvin kuin suuren kokoluokan kännykältä voi vain odottaa. Itse käyttöjärjestelmä pelaa erittäin sujuvasti.

Laitetta voi periaatteessa käyttää yhdellä kädellä aivan tavallisen kännykän tavoin. Käytännössä laitteen kitkaton käyttö edellyttää kuitenkin kahden käden käyttöä, sillä yhdellä kädellä sormet eivät millään ylety suuren näytön kaikkiin reunoihin.

Yhdellä kädellä käytettäessä kämmensyrjä saattaa myös helposti avata työpöydän reunassa olevia kuvakkeita. Sama ongelma oli jo läsnä ja Note II:n tapauksessa ongelma kärjistyy entisestään, kun sormilla pitää kurkotella entistäkin enemmän.

Galaxy S III:n tavoin myös Note II on terästetty lukuisilla ominaisuuksilla. Totesimme jo Galaxy S III -puhelimen testissä, että käyttäjää kohtaa todellinen ominaisuuksien tulva, joka saattaa alkuun jopa ahdistaa tekniikkakammoisuuteen taipuvaisia käyttäjiä.

Ongelmana on, että hurja määrä eri toimintoja alkaa jo nakertaa helppokäyttöisyyttä ja laitteen intuitiivista käyttöä.

Note II:n peruskäyttö on kuitenkin helppoa ja lisäominaisuuksia voi harjoitella omien tarpeidensa mukaan.

Puhelimen käyttöä kynän kanssa

Note II -phablettiin voi tehdä muistiinpanoja ja sen näyttöä voi ohjata pohjasta irrotettavan interaktiivisen S Pen -kynän avulla. Laite kytkeytyy automaattisesti päälle lepotilasta kun kynä irrotetaan pohjasta.

Kynä mm. tunnistaa eri paine-erot luonnollisemman kirjoitus- ja piirtotuntuman lisäämiseksi.

"Air View" -ominaisuuden avulla näyttö tunnistaa, kun kynää pitää muutaman millin päässä näytön pinnasta. Tällöin näyttöön ilmestyy kohdistinpallukka kynän kärjen alapuolelle.

Air View -toiminnon avulla käyttäjä voi mm. vierittää nettisivuja ja selailla kuvakansioiden sisältöjä ennen niiden klikkaamista auki. Lisäksi käyttäjä voi hyppiä videoissa eteen- ja taaksepäin liikuttamalla kynää videosoittimen aikajanan yläpuolella. Kalenterinäkymässä käyttäjä näkee helposti päivän merkinnät pitämällä kynää kyseisen päivän yläpuolella.

Laitteen käsialan tunnistus toimii kohtalaisen hyvin ja pienellä harjoittelulla kynällä kirjoittaminen onkin nopeampaa kuin perinteinen kosketusnäppäimistöllä tekstailu.

Esimerkiksi nettiosoitteita kirjoitettaessa kynän käyttö ei ole kuitenkaan parhaimmillaan, sillä ohjelmisto tulkitsee osoitteita usein väärin.

Myöskään kirjoitustuntuma ole yhtä hyvä kuin perinteisellä kynällä ja paperilla. Ja vaikka Note II:n näyttö onkin suuri, niin tekstiä kirjoitettaessa näyttö tuntuu ajoittain edelleen hieman liian pieneltä.

Meganäyttöjen faneille

Galaxy Note II on lukuisilla ominaisuuksilla kyllästetty voimanpesä. Se ei ole täydellinen tabletinkorvaaja ja puhelinkäytössä se on turhan kömpelö. Phablet-kategoriaa ajatellen se on kuitenkin erittäin siro ja tällaisena se myös toimii niin hyvin kuin toivoa sopii.

Laitteen näyttö on yksinkertaisesti makea ja ohjainkynä on selvästi kehittyneempi versio verrattuna vuodentakaiseen Note-malliin.

Mikäli Galaxy S III:n 4,8-tuumainen näyttö tuntuu liian pieneltä, niin Note II tarjoaa samat ominaisuudet astetta suuremmassa mittakaavassa.

Jos Note II:n 5,5-tuumaista näyttöä vertaa eilen testissämme olleeseen Googlen Nexus 7 tablettiin, niin ero näytön koossa on valtava. Siinä missä 5,5 tuumainen näyttö on tabletkäyttöä ajatellen eräänlainen kompromissi, niin Nexuksen 7-tuumainen näyttö tarjoaa jo täyden tabletkokemuksen.

Lue myös:

    Uusimmat