Kylmää kyytiä opiskelijoille: Asumistukeen jopa 130 euron lovi – miten käy kesän?

Näin opiskelijan asumisen tuet muuttuvat 2:29
Katso videolta konkreettiset luvut, kuinka paljon opiskelijoiden asumisen tuki tulee laskemaan.

Opiskelijat ovat huolissaan yleisen asumistuen palauttamisesta opintotuen asumislisäksi. Muutos tarkoittaa osalle opiskelijoista kylmää kyytiä – jopa yli sadan euron tukien laskua kuussa.

Opiskelijat ovat osoittaneet tyytymättömyyttä hallituksen päätökseen poistaa opiskelijat yleisen asumistuen piiristä. 

Elokuusta 2025 alkaen opiskelijat saavat 260 euron suuruista asumislisää. Tukien lasku tulee olemaan osalle opiskelijoista rankka – jopa yli 130 euroa kuussa.

Asumistuen lisäksi opiskelijat saavat 279,38 euron suuruista opintotukea. Jos opiskelijalla ei ole opintolainaa, tukien maksimimäärä kuukaudessa tulee olemaan 539,38 euroa. Tästä rahasta monella opiskelijalla kaikki menee vuokraan ja osalla se ei edes riitä.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) pitää todennäköisenä, että hallitus päättää sitoa asumislisän opintotukeen. 

Mikäli näin päätetään, opiskelijat saavat tukea asumiseen jatkossa vain 9 kuukauden ajalta 12 kuukauden sijaan. Opiskelijat eivät siis saisi kesäisin enää lainkaan tukea, jos opiskelija ei tee opintoja myös kesällä.

– Mikäli asumislisä sidotaan jatkossakin opintosuorituksiin, jää moni opiskelija kesäisin ilman asumisen tukea ja ajautuu näin toimeentulotuen piiriin, SYLin puheenjohtaja Akseli Tiitta kirjoittaa tiedotteessa.

Näin hallituksen sopeutustoimet iskevät opiskelijoihin 17:06
Katso koko lähetys opiskelijoiden asumisen leikkauksista.

Lue myös:

    Uusimmat