Mainos

Kuusamolaiset kertovat: Tällaista on elämä Suomen kylmimmässä kaupungissa

Miia-Emilia Kurkinen ja Matti Hurttia tietävät, miltä tuntuu elää reilun 30 pakkasasteen elämää. He asuvat talven pakkasennätyskaupungissa Kuusamossa, jossa lämpötila laski viime yönä -38,7 asteeseen.

Kurkisen kotimittari näytti aamulla -35 asteen lukemaa. Nyt hän on Hurttian kanssa Rukalla, jossa on pakkasta vaivaiset -28 astetta.

– Henkeä ahdistaa ja autot pitää riuhtoa käyntiin, mutta toisaalta on niin kirkasta ja kaunista, että kyllä tätä jaksaa vaikka viikkokausia. Valo ja aurinko ovat niin mahtavia. Jos näitä säitä ei olisi, kaipaisimme niitä, Kurkinen sanoo.

Hurttia huomauttaa, että paikalliset ovat tottuneet pakkasiin. Jos niitä jatkuu viikkokaupalla, vaikeuttaa sää kuitenkin ulkotöiden tekemistä.

Paikallisetkaan eivät ennätyssäillä lähde ehdoin tahdoin reippailemaan. Lapset kuljetetaan kouluun ja harrastuksiin autoilla, ja heille tulee kylmä jo kyytejä odotellessa.

– Näillä keleillä ei lenkille lähdetä. Postilaatikolla käy vielä mielellään, mutta ei tee mieli hikeentyä, Kurkinen sanoo.

Jäässä mutta ylpeitä siitä

Kun mittari painuu -30 asteen toiselle puolelle, tulee pukeutumisesta taitolaji.

Kurkisen ulkovaatetukseen kuuluvat tänään pitkät kalsarit, farkut ja lasketteluhousut. Jalkoihinsa hän laittaa paksut sukat, villasukat ja moottorikelkkailukengät. Takin alta löytyy monta puuvillaista aluspaitaa ja armeijan villapaita. Suun eteen on laitettava huivi, jotta kylmä ilma ei yskittäisi. Kädet hän peittää lampaanvillaisiin lapasiin.

Hurttian mielestä tärkeimpiä asioita pakkaspukeutumisessa ovat kunnon kengät, joihin mahtuu tarpeeksi villasukkia, sekä tuulenpitävä takki ja kerrospukeutuminen.

Paikalliset ovat kaikesta huolimatta ylpeitä pakkasennätyksestä.

– Meillä on joko vuosi kova taistelu Kuhmon ja Kuusamon välillä siitä, kummassa on kylmempää. Taivalkoskikin on ollut nyt aika kovana tekijänä kisassa mukana, Kurkinen selittää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.