Kurkkusyövän selättänyt Riki Sorsa: Sain toisen mahdollisuuden

Viisi vuotta sitten maaliskuussa suositun laulajan elämä pysähtyi. Kurkusta löytynyt patti paljastui kurkkusyöväksi ja elämä musteni.

Keväällä 2011 kaikki on toisin. Rankat syöpähoidot ovat taaksejäänyttä elämää ja syöpä selätetty. Vaikka Riki Sorsa kulkee loppuelämänsä nimikkeellä syöpäsairas, ei syöpä enää ole jokapäiväinen vieras elämässä.

Kun syöpä aikoinaan todettiin, luuli karismaattinen laulaja laulujen olevan laulettu hänen kohdaltaan. Kohtalo päätti asian kuitenkin toisin ja vuosi sitten keväällä Riki Sorsa levytti Elän kuin haaveilin -kappaleen. Kesällä on luvassa taas 7-8 kesätapahtumaa yleisön edessä, vuosien tauon jälkeen. Silloinkin mennään kurkun ehdoilla.

– Minulla on aivan mieletön fiilis. Elämä tuntuu ihanalta ja minulla on ihana olo. On aivan uskomatonta, että pystyn taas laulamaan. En pysty enää koskaan laulamaan samalla taktiikalla kuin ennen ja joudun lämmittelemään ääntäni ja kurkkuani ennen laulamista, mutta se on pieni harmi siitä, että pystyn laulamaan, Riki sanoo nöyränä.

– Pidän sitä velvollisuutena, että menen takaisin yleisön eteen. Olen saanut ihmisiltä satoja yhteydenottoja, jossa he ovat toivoneet minun palaavan lavoille ja huomasin, että kai siellä on Rikin mentävä aukko.

Menneen talven aikana elämänpalaset loksahtivat kohdalleen. Samaan aikaan kun artistin veri veti takaisin lavalle, vinkkasi hänen ystävänsä Rikin haaveista manageri Tommi Liimataiselle. Asiat johtivat toiseen ja lopputuloksena on kesän keikat oman, vanhan Leirinuotio-bändin kanssa.

– Ihmiset ovat kyselleet levystä ja se tuntuu aivan ihanalta. Kyllä minä pyrin vastaamaan heidän toiveisiinsa ja pyrin laulamaan levylle. Tässä mennään kuitenkin kurkun ehdoilla ja suitset pitää pitää tiukalla.

Uusia mahdollisuuksia

Rankka elämänjakso vei paljon, mutta antoi myös vastavuoroisesti jotain hyvää artistin elämään. Nyt elämä näyttää paljon kauniimmalta ja paremmalta. Enää ei ole aikaa turhiin nurinoihin, eikä ne enää edes kosketa samalla tavalla.

– Sain uuden mahdollisuuden ja tulin uudestisyntyneeksi. Minulla ei ole enää kiire mihinkään, vaan keskityn elämän pieniin asioihin jotka tuovat iloa ja onnea. Olen myös ymmärtänyt, että se riittää, että olen oma itseni. Ei tarvitse olla mikään teräsmies, Riki sanoo.

Nykyisin Riki haluaa levittää hyvää sanomaansa myös muille syöpäsairaille ihmisille. Artisti on kiertänyt jo kolmen vuoden ajan ympäri Suomea puhumassa syöpäjärjestöjen tilaisuuksissa.

– Se on vähintä mitä voin tehdä. Että voin antaa jotain takaisin muillekin. Olen ollut valtavasti ihmisten kanssa ja se on ollut hienoa. Ennen kävin hotelleissa keikkojen takia, nyt kierrän samat hotellit tämän työn takia. Riki naurahtaa.

Riki Sorsa palaa yleisön eteen 11. kesäkuuta Uudenkaupungin Merefestissä.

(MTV3-ANN-MARI LEINONEN)

Lue myös:

    Uusimmat