Mainos

Kuopiossa huutokaupataan lehmän alkioita

Lehmän alkioita huutokaupataan elokuussa Kuopiossa ensimmäistä kertaa Suomessa. Pakastealkiokauppa vähentää eläintautien riskejä ja eläinkuljetuksia.

Lehmän alkioita myydään julkisesti eniten tarjoaville Kuopiossa. Lajissaan Suomen ensimmäinen alkiohuutokauppa järjestetään Farmari-maatalousnäyttelyssä lauantaina 4. elokuuta Sorsasalon raviradalla. Jalostusneuvoja Anita Hyvönen Osuuskunta Kotieläinjalostuskeskus FABA:sta arvioi, että myyntiin saadaan noin 50 alkiota. Viimeiset alkiot huuhdellaan kuluvalla viikolla, jonka jälkeen selviää huutokaupattavien alkioiden lopullinen määrä.

Kaikki myytävät alkiot pakastetaan. Hyvösen mukaan pakastetun alkion "tuotto" ei ole luonnollisen suvunjatkamisen tasoa. -Pakastealkion tiineystodennäköisyys on 50-prosenttista. Voi siis laskea, että joka toinen on huti, hän selvittää. Hyvönen arvioi, että yhdestä alkiosta on varauduttava maksamaan 1500-4000 markkaa. Periaatteessa hinta voi nousta kuinka korkeaksi tahansa, jos huutajat äityvät kilpailemaan. Jokaiselle alkiolle asetetaan pohjahinta, joka määräytyy luovuttajaeläimen arvon mukaan. Kenenkään ei tarvitse huutaa alkiota tietämättä sen alkuperää, koska luovuttajaeläinten tiedot ja kuvat ovat niistä kiinnostuneiden nähtävillä näyttelyalueella.

Huutokaupassa myytävät alkiot ovat pääosin yläsavolaisten karjatilojen eläimistä. Ylä-Savo on tunnettua ja arvostettua maidontuotanto- ja karjanjalostusaluetta. -Vain muutama myyntiin tuleva alkio on peräisin muualta Savosta, kertoo Hyvönen. Maatalousnäyttelyn viestintäpäällikkö Antti Valta arvioi, että eläinten alkioiden myynti saattaa yleistyä tulevaisuudessa. Kehitystä voivat vauhdittaa viime aikoina esille nousseet eläintautivaarat. -Eläintautien riskit vähenevät ja eläimiin kohdistuvat kuljetuksen rasitukset ovat minimaaliset, kun pakastealkioilla käydään kauppaa, Valta sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.