Mainos

Kuntaliitto: Yhteisöveroa rukattava

Suomen Kuntaliitto haluaa muuttaa hallituksen asettaman työryhmän esittämiä yhteisöveron määräytymisperusteita. Kuntaliiton hallitus päätti torstaina ehdottaa, että kunnille annettavan yhteisöveron tuotosta 25 prosenttia jaettaisiin asukasluvun perusteella ja 75 prosenttia hallituksen työryhmän esityksen mukaisesti.

Yhteisövero-osuutta pohtinut työryhmä esitti, että yhteisövero ohjattaisiin kunnalle, jossa yhteisö sijaitsee. Muiden yhteisöjen verot jaettaisiin kunkin yhteisön toimipaikkakuntien kesken työntekijämäärien mukaan. Viisi prosenttia ohjattaisiin pääkonttorikunnalle.

Kuntaliiton hallituksen yksimielisesti hyväksymä lausunto on kompromissi työryhmän ja toisaalta mm. keskustan ja pienten maatalousvaltaisten kuntien vaatimuksien välillä. Keskusta on vaatinut, että yhteisöveron määräytymisperusteena olisi kunnan asukasluku.

Kuntaliitto muuttaisi useita yksityiskohtia

Kuntaliitto katsoo, että yhteisövero-osuustyöryhmän ehdotus kuntien yhteisövero-osuuksien määräytymisperusteiksi on tavoitteiltaan oikeansuuntainen. Ehdotetut määräytymisperusteet ottavat nykyistä paremmin huomioon kunnan elinkeinoelämässä tapahtuneet muutokset ja kannustavat kuntia elinkeinopolitiikan kehittämiseen. Esitys myös varmistaa toteutuessaan kuntien veronsaaja-aseman säilymisen yhteisöverotuksessa.

Kuntaliiton hallitus tekisi kuitenkin useita korjauksia esityksen yksityiskohtiin. Viiden prosentin suuruinen pääkonttoriosuus, jota perustellaan yritysjohdon merkityksellä yrityksen menestymisessä, tulee Kuntaliiton mielestä alentaa kahdeksi prosentiksi. Liitto vaatii, että vielä selvitetään mahdollisuudet tarkastella konsernia yhtenä kokonaisuutena jako-osuuksia määrättäessä.

Metsävero-osuus ei Kuntaliiton mukaan sovellu luontevasti yhteisöveron jakojärjestelmään, mutta sen sisällyttäminen uudistukseen olisi tässä vaiheessa perusteltua.

Ehdotetusta järjestelystä aiheutuisi useille kunnille tulomenetyksiä, jotka verotulojen tasaus ottaa huomioon, mutta vasta kolmen vuoden kuluttua. Näiden rahoitusongelmien lievittämiseksi Kuntaliitto vaatii parannuksia ja nopeuttamista verotulojen tasauksen ajantasaisuuteen. Tämä voitaisiin tehdä ottamalla laskentapohjaksi varainhoitovuotta edeltävänä vuonna toimitetun verotuksen tiedot.

Joitakin kuntia erityistarkasteluun

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt asteittaisesta siirtymisestä uusiin jako-osuuksiin. Esillä on ollut myös muita kuin ministerivaliokunnan esittämiä vaihtoehtoja, joita Kuntaliiton mielestä on vielä selvitettävä.

Jatkovalmistelussa on Kuntaliiton mukaan mm. syytä varautua joidenkin kuntien erityistarkasteluun, jotta varmistettaisiin niiden taloudelliset edellytykset tehtäviensä hoitamiseksi. Tämä koskee lähinnä kuntia, joiden tilanne on heikentynyt myös valtionosuusuudistusten vuoksi.

Nykyisin yhteisöveron tuotto jaetaan kiinteinä jako-osuuksina kuntien kesken vuosien 1991-92 tilastotietojen perusteella. Tänä vuonna yhteisöveron tuotoksi arvioidaan 19 miljardia markkaa. Siitä valtio saa 57 prosenttia, kunnat 40 prosenttia ja seurakunnat kolme prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.